Masser af danske selskaber kryber i skattely

Kaj Worsøe Jensen fra det britisk baserede Anglo Corporate Services åbner bankkonti og opretter selskaber for danskere med ondt i skatten hver dag. »Det vil ikke lykkes politikerne at lukke offshore-industrien,« siger han.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods politikernes kamp mod skattely er interessen og muligheden for at etablere selskaber og åbne bankkonti i eksotiske offshore-skattely fortsat stor. Den danske offshore skatterådgiver Kaj Worsøe Jensen, som er bestyrelsesformand i det britiske selskab, Anglo Corporate Services, opretter dagligt konti og etablerer selskaber og fonde for skatteplagede danskere.

Kaj Worsøe Jensen advarer sine kunder mod at tro på politikernes forsikringer om, at verdens skattely vil blive stækket og lukket. Såvel USAs præsident Barack Obama som skatteminister Kristian Jensen (V) er i færd med at bekæmpe skattely, men de er langt fra så succesrige, som de giver udtryk for, mener Kaj Worsøe Jensen:

»OECD har opgjort antallet af skattely til 84, og en række af dem vil ganske rigtigt blive lukket ned de kommende år. Men det vil fortrinsvis ske for de gamle britiske kolonier i Caribien og traditionelt skattevenlige stater som Delaware i USA, hvor G20-landene og OECD har noget at skulle have sagt. Selvstændige stater, som fungerer som skattely, lader sig ikke koste rundt med. Det drejer sig eksempelvis om Hong Kong, Belize og Seychellerne,« siger Worsøe Jensen, som allerede i dag fraråder sine kunder at etablere sig på f.eks. Jomfruøerne (BVI), Bahamas og Bermuda, hvor englænderne har jurisdiktion.

Blår i øjnene
Kaj Worsøe Jensen mener, at politikerne stikker både sig selv og deres vælgere blår i øjnene, når de hævder, at de kan vinde kampen over skattelyene. Den aftale om informationsudveksling, som eksempelvis Danmark indgik med Schweiz den 21. august, er efter hans vurdering ikke meget værd:

»Hvis schweizerne skal opgive bankhemmeligheden, skal der en folkeafstemning til. Og det udfald er givet på forhånd. Hverken Schweiz eller Liechtenstein går med til at udlevere oplysninger om bankkunderne. De aftaler, som politikerne har indgået, handler bare om at snakke lidt om, hvordan skattesystemerne fungerer med ret idéforladte referencer til pensioner og aktieudbytte. Det kan ikke bruges til noget. Når skatteminister Kristian Jensen praler af, at han har tænkt sig at sparke døren op til de sidste skattelylande, så er det en voldsom overdrivelse. Det vil ikke ske,« siger Kaj Worsøe Jensen.

Skatteeksperten Bo Sponholtz, partner i revisionsfirmaet PriceWaterhouseCoopers, medgiver, at man nok aldrig får bugt med alle skattely, men ser de politiske initiativer som vigtige skridt mod skattely-landene.

»EU, USA og andre store lande er blevet enige om, at skattely er uacceptable og lægger pres på skattely-landene. Derfor flytter det sig hele tiden. Det er en lang og sej kamp, men for hver gang man får lukket ét skattely, bliver den verden mindre, og presset på de resterende skattely øges,« siger Bo Sponholtz.

Eksotiske skattely
Berlingske Business bragte forleden en oversigt over en række kendte selskaber og brands, hvis moderselskab er placeret i eksotiske skattely som De hollandske Antiller og Bermuda. Det gælder eksempelvis Synoptik, Mercuri Urval, Esprit og Accenture, og der kommer hele tiden nye til.

Ifølge Kaj Worsøe Jensen er der fortsat masser af danskere og danske selskaber, som ønsker at nedsætte eller helt undgå skattebetalingen, og derfor placerer de ejer­skabet af deres driftsselskab i et holding­selskab i skattely.

»Vi har alle brancher som kunder. Lige fra IT til handel, import/eksport, fabriksproduktion og liberale erhverv. Alle søger at slippe billigere i skat. Vi har endda en kunde, hvis far er tidligere skatteminister,« siger offshore skatterådgiveren.