Markedsoversigt: Vestas vandt i grønt marked med rentestigning

Vestas var den helt store vinder på det danske aktiemarked mandag, hvor investorerne generelt så ud til at være vældig begejstret for at have de kinesiske kolleger tilbage fra deres ugelange nytårsfejring.

Det danske C25-indeks steg 1,1 pct. til 1063,79. Det fulgte efter en overvejede positiv stemning på markederne i Asien.

Vestas blev dagens mest stigende med et plus på 4,8 pct. til 538,40 kr. Kepler Cheuvreux løftede kursmålet knap 12 pct. til 580 kr., og MHI Vestas, som er et joint venture mellem Vestas og Mitsubishi, har fået en betinget ordre på 476 megawatt til et projekt i Tyskland.

I toppen af C25-indekset endte også William Demant Holding og GN Group, der uden umiddelbare nyheder steg henholdsvis 3 pct. til 217 kr. og 2,2 pct. til 293,40 kr.

FLSmidth lukkede 1,4 pct. højere i 304,70 kr. FLSmidth har købt virksomheden IMP Automation Group. Selskabewt er global markedsleder inden for automatiserede laboratorieløsninger til mineindustrien, og som er stærkt positioneret i Australien og Sydafrika og i fjor omsatte for 250 mio. kr.

Danske Bank endt steg 0,8 pct. til 121 kr., selv om The Telegraph kunne fortælle, at en gruppe af institutionelle investorer er tæt på at indgive stævning mod Danske Bank over tab i forbindelse med påstået hvidvaskning af penge, der involverer banken.

For Rockwool var det dagen derpå efter fredagens regnskab for 2018. Det var til den skuffende side målt på resultaterne, og det takserede investorerne fredag til et kursfald på 11,1 pct. Mandag sluttede Rockwool 0,5 pct. lavere i 1605 kr. efter sænkede kursmål hos både ABG Sundal Collier og Danske Bank.

Med en stort set tom kalender havde investorerne ikke mange input til deres handler mandag, og da markedsstemningen var overvejende positiv, gav det små rentestigninger på obligationsmarkedet.

Herhjemme lukkede den tiårige statsobligation med udløb i 2027 med en rente på 0,03 pct. Samme papir lukkede med en rente på 0,002 pct. i fredags, hvilket var det hidtil laveste renteniveau for den pågældende statsobligation.

Fra makrofronten havde investorerne ikke meget at se til mandag. Et af de få nævneværdige nøgletal kom fra Danmark i form af forbrugerpriserne, som ifølge Danmarks Statistik steg med 1,3 pct. på årsbasis i januar.

Derved er inflationen tiltaget, da årsstigningstakten for forbrugerpriserne måneden forinden var 0,8 pct.

- Inflationen er nu på det højeste niveau siden november 2017. Den store stigning er som udgangspunkt uventet. Vi havde ikke forudset, at så stort løft ville komme ud af det blå på en enkelt måned, skriver cheføkonom Niels Rønholt fra Jyske Bank i en kommentar.

Den stigende inflation æder af reallønsfremgangen, som dog stadig tegner til at kunne blive ganske pæn i år.

Jyske Bank ser mulighed for lønstigninger i den private sektor på 2,7 pct. i år, således at reallønsfremgangen ender på omkring 1 pct.

Henning Nielsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk