Markedsoversigt: Tysk nøgletal sendte aktier og renter i vejret

Optimismen havde et sikkert tag i det danske aktiemarked tirsdag, hvor et stærkt tysk nøgletal skabte god stemning, og Pandora glimtede oven på positiv omtale.

Optimismen havde et sikkert tag i det danske aktiemarked tirsdag, hvor et stærkt tysk nøgletal skabte god stemning, og Pandora glimtede oven på positiv omtale.

- Der er meldinger om, at de vil kunne "vækste" i en højere grad end i de forudgående perioder. De har haft nogle lidt svære kvartaler, ikke mindst i USA og Storbritannien, og det har tynget aktiekursen i en lang periode, siger senioraktierådgiver Kim Sejdelin fra Jyske Bank.

Carnegie skabte i sidste uge rift om Pandora, da børshuset på baggrund af en rundspørge blandt forhandlere konkluderede, at selskabets regnskab vil vise bedre takter generelt end tidligere i 2017.

Tirsdag var storbanken JPMorgan ude med et notat, der støtter den vurdering. Bankens anbefaling er uændret "overvægt" og kursmålet 1200 kr. Pandora, der kommer med regnskab 8. august, steg med 2,8 pct. til 708 kr.

Lige efter fulgte Novozymes med et plus på 2,4 pct. til 289,70 kr. Der kom tirsdag regnskab fra kemiselskabet Dupont, som blandt andet fremstiller enzymer i konkurrence med Novozymes, og også hører til blandt konkurrenter hos Chr. Hansen, der sluttede tæt på uændret i 499,60 kr.

FLSmidth var til gengæld tydeligt påvirket af godt nyt fra udlandet. En direkte konkurrent på markedet for udstyr til minebranchen - finske Outotec - opjusterede forventningerne på grund af en stærk ordreindgang.

Desuden jævnede Caterpillar analytikerforventningerne med jorden, opjusterede forventningerne og slog analytikernes estimater med bred margin. FLSmidth endte 0,8 pct. højere i 393 kr.

Det generelle aktiemarked var også i god gænge. C20 Cap-indekset steg 0,6 pct. til 1163,08, og optimismen satte også sine spor på obligationsmarkedet, der var præget af rentestigninger.

Herhjemme steg renten på obligationsmarkedets vigtigste papir - den tiårige statsobligation - 6 basispoint til 0,68 pct.

En del af stigningen satte ind kort efter klokken 10, hvor det tyske IFO-indeks steg til indeks 116 - det højeste niveau i indeksets historie.

- Dagens tal er endnu en påmindelse om, at opsvinget i Europa har bidt sig fast. Det er rigtig godt for de europæiske aktier. Det forhold, at opsvinget ser mere og mere solidt ud, betyder også, at vi nu kommer nærmere det tidspunkt, hvor Den Europæiske Centralbank, ECB, vil udfase sit månedlige opkøb af obligationer, vurderer cheføkonomen i Spar Nord, Anders Høyer.

ECB's månedlige opkøb af europæiske obligationer udgør 60 mia. euro og har været medvirkende til at holde renten nede i en længere periode.

Samtidig blæser der milde vinde i USA. Den amerikanske forbrugertillid steg mod forventning i juli til det højeste niveau siden marts. Målingen sørgede ud på eftermiddagen for omkring 4 basispoint af tirsdagens samlede rentestigning.