Markedsoversigt: Rentehop og aktierekord

Der var stigende aktier og renter at spore på de danske markeder tirsdag, hvor gode nøgletal og positive analytikertoner gav positive udfald. Omvendt var der fald til to regnskabsaktuelle C20-selskaber.

Aktierne i Coloplast reagerede på regnskabet for tredje kvartal og måtte notere en placering i bunden af C20-indekset efter et fald på 2,4 pct. til i 317,70 kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Det danske aktiemarked spillede med piber og trommer tirsdag og hjemførte årets 28. lukkerekord. Det skyldtes ikke de regnskabsaktuelle C20-aktier, men outsiderne FLSmidth, Carlsberg og snart regnskabsaktuelle Mærsk.

C20 Cap-indekset lukkede 0,9 pct. højere i rekordniveauet 614,19.

Flere havde forudset et udramatisk halvårsregnskab fra smykkeproducenten Pandora, der for nylig fremlagde flere foreløbige tal for perioden i forbindelse med en opjustering af forventningerne til hele året, men der tog markedet lidt fejl. Tallene overraskede alligevel lidt i top og bund.

Smykkeproducentens aktie startede i hopla i 228 kr., men lukkede med et fald på 2,3 pct. i 212,40 kr.

»Der var ikke noget galt med regnskabet. Jeg tror, at kursreaktionen skyldes forventningerne om, at der snart kommer endnu en placering fra fondene af en portion aktier,« vurderer aktierådgiver Jens Johansen i Jyske Bank over for Ritzau Finans.

Aktierne i Coloplast reagerede på regnskabet for tredje kvartal og måtte notere en placering i bunden af C20-indekset efter et fald på 2,4 pct. til i 317,70 kr.

FLSmidth fortsatte de seneste dages positive tendens med en stigning på 2,4 pct. til 290 kr. og endte dermed tæt på toppen af indekset - kun overgået af Carlsberg og Mærsk, der steg mod slutningen af handelsdagen.

Nomura gav omvendt Carlsberg positiv opmærksomhed. Aktien i bryggerigiganten, der er regnskabsaktuel i næste uge, vurderes af finanshuset at være den af bryggeriaktierne, der får mest gavn af faldende råvarepriser. Investorerne sendte Carlsberg op med 2,5 pct. til 582,50 kr. tirsdag.

På obligationsmarkedet sendte tre gode tal på stribe tirsdag renten i vejret. Primært et lovende og overraskende nøgletal fra Europas største økonomi, Tyskland, sendte renten op i Danmark og det øvrige Europa.

Tendensen blev forstærket senere på dagen af positive meldinger fra det amerikanske detailsalg.

Den toneangivende 10-årige danske obligationsrente lukkede tirsdag i godt 1,93 pct., svarende til en stigning i størrelsesordenen 11 basispoint sammenlignet med niveauet ved børslukketid mandag og det højeste renteniveau herhjemme siden den 25. juni.

Det var i øvrigt ikke kun i Danmark, at renten steg. Stigningerne var af samme størrelsesorden i England, Tyskland og Frankrig og lidt mindre i Holland og Sverige.

Broderparten af rentestigningerne fandt sted efter kl. 11.00, da Tyskland leverede en gedigen overraskelse i form af et ZEW-indeks i overraskende god form historisk set og i forhold til forventningerne. Og industriproduktionen for eurozonen viste også gode takter. Senere var der gode takter fra amerikansk detailsalg.

Samlet så billedet af økonomien bedre ud på denne tirsdag, og så skal renten i vejret.