Markedsoversigt: Novo og Mærsk trak C25 ned, mens renter steg

Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Der var dominans til de røde farver i torsdagens danske aktiehandel, og da tunge drenge som Novo og Mærsk var med i feltet af faldende selskaber, satte det ekstra tryk på det danske eliteindeks, C25.

Det sluttede dagen i indeks 1118,10, hvilket var 0,6 pct. lavere sammenlignet med lukkeniveauet et døgn tidligere. Bag faldet lå blandt andet Novo-aktien, som endte 1,5 pct. lavere i 290,45 kr. Dermed tog medicinalgiganten, der vægter tungt i C25, tredje handelsdag på stribe med kursfald.

I den kedelige ende af indekset havde Novo følgeskab af Mærsk og DSV, som faldt henholdsvis 0,7 pct. til 9796 kr. og 1,9 pct. til 530 kr. Bag kursfaldene var den britiske storbank HSBC, der for begge aktiers vedkommende nu anbefaler "hold" mod før "køb".

Nederst i C25 sluttede NKT efter et kursfald på 3,2 pct. til 191,60 kr. Det kom efter fem handelsdage i træk med gevinst for aktien.

I toppen af C25-indekset endte ISS relativt isoleret med en stigning på 1,4 pct. til 222,70 kr. Rengørings- og servicekoncernen så ud til at nyde godt af en ny analyse fra Goldman Sachs, som ganske vist sænker kursmålet til 285 kr. fra 295 kr. men gentager sin købsanbefaling.

Udenfor eliteindekset var der lukkerekord til medicoselskabet Ambu, som fra og med 18. juni indtræder som nyt medlem i det danske eliteindeks. Torsdag lukkede aktien 3,5 pct. højere i 207,40 kr., hvilket er det højeste nogensinde.

Endelig blev der sagt goddag til fondsbørsens nyeste ansigt, Netcompany, som kom fornemt fra start, i og med at it-selskabet lukkede i 201 kr. på sin første handelsdag. Det var en stigning på 30 pct. sammenlignet med noteringsprisen.

På det danske obligationsmarked tabte rentestigningerne lidt af pusten torsdag eftermiddag, hvor renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation sluttede i 0,49 pct. eller 2 basispoint højere end onsdag.

Fra morgenstunden var renten ellers steget 3 basispoint, og det niveau blev der holdt fast i til omkring middagstid, hvorefter det gik roligt nedad. Stabiliseringen skete uden påvirkning fra makronyheder, ligesom der heller ikke var taler til at påvirke renteudviklingen.

Det var der til gengæld onsdag, hvor Peter Praet, rådsmedlem og cheføkonom i Den Europæiske Centralbank, udtrykte klar tiltro til, at den europæiske inflation på trods af de seneste vækstskuffelser er på vej tilbage mod centralbankens målsætning .

- Markederne bed især mærke i, at Praet signalerede, at ECB på næste uges rentemøde vil tage stilling til, om der er sket tilstrækkelige fremskridt til, at ECB kan afvikle opkøbsprogrammet, siger senioranalytiker Tommy Steg fra Jyske Bank.

/ritzau/FINANS

Flemming Thestrup Andersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk