Markedsoversigt: Novo i bund i plus-marked og stigende rente

Novo Nordisk har mistet sin topchef i USA, da Jakob Riis har afleveret sin opsigelse og i stedet sætter sig for bordenden i Falck. Og den nyhed var med til at trække aktien ned på en ellers positiv aktiedag

Novo Nordisk har mistet sin topchef i USA, da Jakob Riis har afleveret sin opsigelse og i stedet sætter sig for bordenden i Falck. Og den nyhed var med til at trække aktien ned på en ellers positiv aktiedag, hvor C20 Cap endte med at stige 1,2 pct. til 1077,22.

Jakob Riis vil blive afløst af Doug Langa, der i forvejen er ansat i medicinalkoncernen, hvis aktie faldt 1,3 pct. til 245,90 kr.

Udsigten til rentestigninger i USA var med til at gøre det til en god onsdag for bankerne. Både Jyske Bank og Danske Bank lå i top af eliteindekset med stigninger for begge aktier på 2,7 pct. til henholdsvis 371,10 kr. og 240,50 kr.

Helt i top endte smykkeselskabet Pandora - og her var det også den amerikanske præsident, Donald Trump, der havde en finger med i spillet.

For en måned siden kostede en aktie i Pandora 909 kr. Onsdag lagde aktien 4,3 pct. til kursen, der sluttede i 834,50 kr. Jyske Bank ser da også øget potentiale i aktien, og bankens analytiker har hævet sin anbefaling til "stærkt køb" fra "køb". Kursmålet er i samme omgang sat op til 1100 kr. fra 1000 kr.

Med helt fremme endte også A.P. Møller-Mærsk, der sammen med Finansministeriet var ude og afvise, at en aftale mellem de to for produktion af olie og gas fra felterne i Nordsøen er i hus. Berlingske Business kunne ellers med baggrund i anonyme kilder fortælle, at Maersk Oil er parat med milliardstore investeringer for at genopbygge det store og vigtige Tyra-gasfelt.

Mærsks A- og B-aktie steg med henholdsvis 2,9 pct. til 11.190 kr. og 2,5 pct. til 11.720 kr. - og dermed fulgte de trenden fra de øvrige europæiske olie- og gasselskabers stigninger.

Renten på den danske statsobligation med udløb i 2027 endte med at stige på sin første handelsdag med 7 basispoint til 0,55 pct. Renten steg stille og roligt hen over dagen i takt med, at det blev slået mere og mere fast, at den amerikanske økonomi er på rette spor - og at en amerikansk rentestigning kan være lige om hjørnet.

For mens handlerne tyggede på ord fra den amerikanske præsident, Donald Trump, og fra et par chefer i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, landede flere amerikanske nøgletal bedre end ventet.

De amerikanske indkøbschefers indeks over aktiviteten i fremstillingsindustrien, ISM, udviklede sig i februar stærkere end ventet, da det steg til 57,7 fra 56,0 måneden før, mens økonomerne ifølge et estimat fra Bloomberg News havde regnet med et indeks på 56,2.

- Industrien i USA har nu oplevet uafbrudt fremgang siden august 2016, og indekset har ikke været højere siden november 2014, skriver Kim Blindbæk, der er makroanalytiker i Sydbank, i en kommentar.

- I lyset af de seneste gode økonomiske nøgletal fra USA er sandsynligheden for en renteforhøjelse på rentemødet 15. marts øget. I øjeblikket ligger sandsynligheden for en renteforhøjelse til marts - målt ud fra finansielle instrumenter - på 83 pct., fortsætter han.

Der er dog endnu et par lodder til vægtskålen for den amerikanske centralbank. Og det er blandt andet arbejdsmarkedsrapporten for februar, der offentliggøres 10. marts. Stemmer tallene ikke overens med det forventede, kan det dog true udsigterne til et rentehop.