Markedsoversigt: Mærsk trak C20 i rødt og renten faldt

A.P. Møller-Mærsk sank fredag til bunds i det danske C20 Cap-indeks og var med til at trække det samlede eliteindeks i rødt, på en dag hvor der ellers ude i Europa generelt var tale om mindre stigninger ved dansk lukketid.

Mærsks B-aktie faldt med 1,2 pct. til 11.960 kr.

- Ude i Europa har vi små plusser, så vi går vidt mod strømmen, men Mærsk falder efter sine ugentlige ratetal, som endnu engang ikke er imponerende læsning, siger Martin Munk, senioraktierådgiver i Jyske Bank, og peger på, at fredag ikke bød på de helt store nyheder.

Samlet faldt det danske eliteindeks marginalt med 0,3 pct. til 1175,72 med TDC helt i front uden selskabsspecifikt nyt med en stigning på 2 pct. til 36,89 kr.

TDC fik i toppen følgeskab af Pandora, som steg med 1,1 pct. til 621,50 kr., hvilket ifølge Martin Munk er et rebound fra tidligere på ugen, hvor selskabet tirsdag faldt med 6,2 pct. efter nyheden om, at smykkeproducenten ifølge Carnegie planlægger store rabatter i USA i oktober efter en fejlslagen salgskampagne i september.

Vestas-aktien lukkede med et fald på 1,3 pct. til 565 kr. og fulgte ikke op på torsdagens stigning på 3,2 pct., til trods for at vindmølleproducenten fredag fik to ordrer - 40 megawatt (MW) i Indien og 174 MW i USA.

Novo Nordisk placerede sig ligeledes i C20 Cap-indeksets tunge ende med et fald på 0,8 pct. til 301 kr. Medicinalkoncernen fik fredag ellers godkendt det hurtigtvirkende måltidsinsulin-præparat - Fiasp - af de amerikanske sundhedsmyndigheder. Derudover fik selskabet anbefalet af et ekspertpanel under Det Europæiske Lægemiddelagentur at kunne udvide indlægssedlen for Tresiba i EU.

Efter at have ligget med et fald på 3 basispoint ved middagstid steg renten på den tiårige danske statsobligation en smule og rundende ugen af med et fald fredag på 2 basispoint til 0,55 pct.

Dermed nulstillede det toneangivende danske værdipapir torsdagens rentestigning på 2 basispoint.

Renteudviklingen var stort set på linje med statsobligationer med tilsvarende løbetid på tværs af Europa, hvor den tiårige tyske faldt med 1 basispoint, mens den britiske og franske faldt med 2.

Fredag bød på flere nøgletal fra Europa og USA.

I Europa steg forbrugerpriserne i eurozonen med 1,5 pct. i september - mindre end konsensus blandt analytikere adspurgt af Bloomberg News, som ventede 1,6 pct., mens BNP-væksten i Danmark steg med 0,7 pct. i andet kvartal af 2017 mod analytikernes forventning om en fremgang på 0,6 pct.

Fra USA kom der PMI-tal for Chicago, som med et indeks på 65,2 udviklede sig bedre end økonomernes forventning om et fald til 58,7, Michigan-tillidsindekset for september og det amerikanske privatforbrug i august.

Derudover var der fredag også tal for den amerikanske kerneinflation, PCE-prisdeflator, som viste en stigning på 1,4 pct. på årsbasis i august, hvilket var mindre end økonomernes forventning om en stigning på 1,5 pct.