Markedsoversigt: Lundbeck og DSV i rekord og renter steg marginalt

Der var rift om Lundbeck og DSV på det danske aktiemarked fredag, hvor begge aktier satte rekord.

Kursfald til særligt A.P Møller-Mærsk og Novo betød dog, at C20 Cap-indekset måtte gå på weekend med et fald på 0,1 pct. til 1163,91.

DSV-aktien steg 2 pct. til 457 kr., efter at amerikanske JPMorgan indledte dækning af transportselskabet med den positive anbefaling "overvægt" og et kursmål på 510 kr.

Der var også interesse for Lundbeck-aktien, som steg 1,7 pct. til rekordhøje 411,80 kr.

Mærsk B-aktien faldt til gengæld 1,5 pct. til 12.120 kr. Raterne på containerfragt dykkede i den forløbne uge til det laveste niveau siden marts, viser tal fra Shanghai Shipping Exchange.

Novo-aktien var ligeledes med til at presse C20 med et fald på 0,7 pct. til 296,90 kr.

Nordea sluttede midt i C20-feltet med en stigning på 0,2 pct. til 80,90 kr. Banken fortalte onsdag, at den flytter hovedkvarteret til Helsinki, hvilket skal sikre besparelser på 8 mia. kr.

Indtil videre er den positive reaktion udeblevet, da aktien ligger lavere end før annonceringen af planerne.

Fredagens største stigning på fondsbørsen var hos Vestjysk Bank. Aktien handlede fredag uden tegningsretter, hvilket betyder, at man ikke længere har mulighed for at tegne og købe nye aktier i forbindelse med en forestående emission, når man køber aktien.

Det kan ifølge Nordnet have medført forvirring blandt investorerne, da aktien steg hele 82,3 pct. til 6,40 kr.

SAS har indgået overenskomst med sine danske piloter, og dermed ser flyselskabet ud til at undvige en truende strejke. Aktien steg 1,8 pct. til 17 kr.

Det danske obligationsmarked var fredag præget af efterveerne af torsdagens møde i Den Europæiske Centralbank (ECB), hvor et fravær af nyheder sendte renterne ned.

Centralbankchef Mario Draghi undlod at komme med en dato for, hvornår ECB har i sinde at nedtrappe eller stoppe sit nuværende opkøbsprogram, og efterfølgende blev der købt op i obligationsmarkedet.

Torsdag faldt renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation med 4 basispoint, mens renten fredag steg 1 basispoint til 0,45 pct.

ECB opkøber i øjeblikket obligationer for 60 mia. euro om måneden, og programmet står formelt til at udløbe ved årsskiftet.

Mario Draghi sagde ved torsdagens møde, at banken vil komme med en udmelding til oktober, og i markedet blev det modtaget som et signal om, at der er planlagt en rolig udfasning af den lempelige pengepolitik.

Ifølge Reuters har ECB dog diskuteret en model for, hvordan det skal starte nedtrapningen af programmet, og banken har blandt talt om et forslag, hvor programmet bliver skåret fra 60 mia. euro til 40 mia. euro i starten af 2018.

Næste renteforhøjelse vil formentlig først komme i starten af 2019, vurderer Jyske Bank.

/ritzau/FINANS