Markedsoversigt: Generelt mismod bidrog til faldende aktier og renter

Der var ikke mange lyspunkter i det danske eliteindeks torsdag. Kun tre aktier formåede at hive et plus hjem på aktiekursen i et C25-indeks, der faldt med 0,9 pct. til indeks 995,4.

- Vi har siddet hele dagen og ventet på tallet på det amerikanske ISM-indeks, der landede klokken 16. Vi havde regnet med et fald, der var større end ventet. Det øger nu frygten for en recession i USA, og det kommer oveni bekymringerne generelt om nedgang i den globale økonomi, siger Mads Zink, chefhandler i Danske Bank.

Lige inden ISM-tallet, der faldt til 54,1 i december mod ventede 57,5, lå C25-indekset i 999,9.

Novo Nordisk blev den aktie, der klarede den anden handelsdag i 2019 bedst. Aktien steg 1,87 pct. til 310 kr. Novo red videre på effekten af, at JPMorgan onsdag valgte selskabet som et "top pick" i den europæiske medicinalsektor.

Ørsted var også med i front og steg med 1,85 pct. til 436 kr., på trods af at energikoncernen sent onsdag fik dårlige nyheder fra Taiwan. Selskabet og andre udviklere har ikke fået elkøbsaftaler for nogle af de kommende vindparker i landet hevet hjem.

- Det er udlandet, der ligger og køber op i Ørsted i dag, forklarer Mads Zink.

Også Lundbeck endte med et lille plus i 0,04 pct. til 283,20 kr.

Genmab fik luft i sejlene over frokost, da Bristol-Meyers Squibbs meldte ud om det 74 mia. dollar store køb af biotekselskabet Celgene. Før annonceringen lå Genmab til et fald på 1,7 pct. men sluttede med et minus på 0,2 pct. til 1023 kr.

- Det er selvfølgelig positivt for biotek generelt, at der er gang i opkøbsaktiviteten. Det giver også en spillover-effekt til resten af sektoren, siger Søren Løntoft Hansen, senioranalytiker i Sydbank.

Dog var der generelt langt mellem snapsene torsdag, hvor det var bekymringer om takten i den globale vækst, der fik stemningen til at dykke på aktiemarkedet. Og hvor Apples nedjustering fra onsdag pressede markedet. Det giver bekymringer om styrken i den kinesiske økonomi.

Simcorp fik knubs på trods af en nyhed om en Dimension-aftale med Universal-Investment. Ifølge Danske Banks Mads Zink var selskabet ramt af Apples nedjustering, og aktien faldt med 4,1 pct. til 441,40 kr.

Mismodet på aktiemarkedet var med til at sende de danske renter ned, og for den tiårige danske statsobligation faldt renten torsdag 1 basispoint til 0,14 pct. Med til at presse renten var det skuffende ISM-indeks.

- Så ramte handelskrigen vist også USA, lyder det fra Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea.

Kim Blindbæk, makroanalytiker i Sydbank, mener, at det er fortsatte renteforhøjelser og svagere økonomiske nøgletal fra den globale økonomi, der har gjort investorerne bekymrede.

- Det skyldes særligt, at rentekurven i USA er tæt på at være inverteret. Det har historisk set været en god indikator for, at en recession kan være forestående indenfor 1-1,5 år, siger han.

/ritzau/FINANS

Dan Petersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk