Markedsoversigt: C20 tæt på rekord, mens renterne steg

Vindmøllegiganten Vestas lå helt øverst i det danske eliteindeks torsdag efter at have fået en ordre fra USA. Pandora fik pladsen som agterlanterne, efter at en hedgefond øgede spekulationen på kursfald.

Foto: Iris.
Læs mere
Fold sammen

Vindmøllegiganten Vestas lå helt øverst i det danske eliteindeks torsdag efter at have fået en ordre fra USA. Pandora fik pladsen som agterlanterne, efter at en hedgefond øgede spekulationen på kursfald.

Vestas endte med en stigning på 3,2 pct. i 572,50 kr.

Vestas skal om et par år levere vindmøller med en samlet kapacitet på 300 megawatt (MW) til to projekter i staten South Dakota i USA.

Det er i sig selv ikke helt usædvanligt, men som kunden Xcel Energy skrev i en pressemeddelelse onsdag aften, er der tale om en særlig aftale: Det er det første offentliggjorte projekt, der rykker videre fra udviklingsfasen, siden den vigtige PTC-støtteordningen er faldet fra 100 pct. til 80 pct.

C20 Cap-indekset endte 0,7 pct. højere i 1178,96 - kun et mindre mulehår fra lukkerekorden på 1181,00 fra 1. september i år.

Pandora var igen agterlanterne i C20 med et kursfald på 0,7 pct. til 614,50 kr. Endnu en amerikansk hedgefond har øget sin spekulation i kursfald til smykkeaktien.

Amerikanske Coatue Management øger nu sin shortposition til 2,34 pct. mod tidligere 2,1 pct. Det fremgår af opgørelser fra Finanstilsynet torsdag.

Ifølge Børsen kan A.P. Møller-Mærsk løbe ind i problemer i forhold til sit salg af divisionen Maersk Drilling, da tre ud af fire nyere dybvandsrigge til 16 mia. kr. vil stå ledige til nytår. Aktiekursen er dog ikke påvirket, da B-aktien steg 0,8 pct. til 12.110 kr.

Bavarian Nordic fik en godt nok ventet - men større end ventet - koppevaccineordre fra USA, og det sendte aktien op med 0,9 pct. til 280 kr. Aktien var dog helt oppe i 292 kr. torsdag morgen.

Og mens der var medgang til aktiemarkedet, steg renterne i samme takt på obligationsmarkedet.

Renten på det danske toneangivende tiårige statspapir endte i 0,56 pct. svarende til 2 basispoint mere end onsdagens slutniveau. Renten var i den tidlige handel oppe i underkanten af 0,60 pct. Slutniveauet var dog fortsat det højeste siden midten af sidste måned, da renten sluttede i 0,61 pct.

I Frankrig og Tyskland steg den tilsvarende rente med 1-2 basispoint.

Torsdag formiddag bød på bedre end ventede tillidsindikatorer fra eurozonen, og det sendte umiddelbart renterne i Tyskland og Frankrig yderligere op.

Fra USA var der nyt om nytilmeldte ledige i uge 38. Økonomerne ventede, at antallet af nytilmeldte ledige steg til 270.000 fra 260.000, ifølge estimater indsamlet af Bloomberg. Det kom ind på 272.000.

Derudover blev den tredje opgørelse af den amerikanske BNP-vækst og privatforbruget i årets andet kvartal offentliggjort. BNP steg 3,1 pct. mod ventet 3,0 pct. som i den anden opgørelse. Mens privatforbruget kom ind på 3,3 pct. som ventet og som den anden opgørelse.