Markedsoversigt: Bavarian blev næsten halveret og renten steg

Læs mere
Fold sammen

Milliarder fossede fredag ud af børsværdien af Bavarian Nordic, efter at selskabet skuffende måtte meddele, at selskabets fase 3-forsøg med medicinen Prostvac til patienter med prostatakræft var floppet.

Fra åbningen blev aktien decimeret til kurs 187 kr., efter at den dagen før var lukket i rekordkursen 443,50 kr., men nedturen blev i løbet af dagen dog begrænset til 227,50 kr. svarende til et kursfald på 48,1 pct. - eller en reduktion af selskabets samlede markedsværdi på næsten 7 mia. kr.

- Bavarian Nordic fylder stort set alt i markedet. Reaktionen er ganske naturlig. Prostvac har fejlet fase 3, og de data, vi fik ud torsdag aften, var faktisk tæt på "worst case"-scenariet.

- Så den værdi, man havde inde i sine modeller på Prostvac, skal selvfølgelig prises ud, og du ser også, at alle analytikere er ude at sænke deres kursmål markant på Bavarian, siger chefhandler Mads Zink fra Danske Bank.

C20 Cap faldt 1,6 pct. til 1153,25.

Mærsk A klarede sig dårligst med et fald på 3,6 pct. til 11.350 kr. Det er det laveste niveau i fire måneder for aktien, der de seneste uger har været presset af et fald i fragtraterne.

Vestas faldt desuden 3,0 pct. til 543,50 kr. Konsulentfirmaet Make Consulting vurderer, at næste konsolideringsbølge kan være på vej i vindmølleindustrien.

Det skyldes blandt andet, at indførelsen af auktionsbaserede markedsordninger har lagt et ekstra pres på priserne - og mere prispres kan være i vente.

Carlsberg blev også presset ned og faldt 1,8 pct. til 711,50 kr., efter at Danske Bank sænkede anbefalingen af bryggerikoncernens aktie til "hold" fra tidligere "køb".

Det danske obligationsmarked startede fredagen med et marginalt rentefald, men kommentarer fra repræsentanter fra Den Europæiske Centralbank (ECB) og Bank of England var med til at vende udviklingen.

Renten på den tiårige danske statsobligation steg fredag 3 basispoint til 0,54 pct., og set over hele ugen steg renten fra niveauet 0,45 pct.

Fredag formiddag så renterne ud til at få et løft af udtalelser fra Sabine Lautenschläger, der er et tysk medlem af ECB's direktion, som sagde, at det er tid til at tage beslutning om at skære ned på bankens obligationsopkøb i starten af næste år.

Det er noget, hun har sagt før, men det kan have spillet en rolle for obligationsmarkedet sammenholdt med de seneste meldinger også fra Bank of England torsdag og fredag om forventede snarlige renteforhøjelser.

Det vurderer Sydbanks cheføkonom, Jacob Graven.

- Alle de store centralbanker begynder nu nærmest at bevæge sig i samme retning af stramninger - på samme tid. Det er altså rigtig mange år siden, vi har set det sidst.

- Det giver et indtryk af, at det pengepolitiske globale pendul simpelthen er ved at vende, og i det lys er renterne jo altså sindssygt lave, blandt andet i Danmark, siger han.

/ritzau/FINANS