Markederne opgiver håbet om en handelsaftale: Aktierne falder over hele verden

En forværring af konflikten mellem USA og Kina får danske aktier til at falde mandag morgen. Blandt andre Mærsk og Carlsberg mister mere end to procent.

Donald Trump og Xi Jinping, lederne af hhv. USA og Kina, står ikke til at underskrive en handelsaftale foreløbig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan Smialowski/AFP/Ritzau Scanpix

Udsigterne til, at USA og Kina kan finde en vej ud af deres handelsstridigheder, fortoner sig mere og mere i horisonten. Weekenden har endnu engang eskaleret konflikten, og markederne over hele verden falder.

I Danmark har det toneangivende C25-indeks åbnet ugen med et dyk på cirka halvanden procent.

Den seneste uro begyndte fredag, da det kinesiske finansministerium varslede, at der vil blive indført ny straftold på mellem fem og ti pct. på udvalgte amerikanske varer. Kina vil også fra december lægge en told på 25 pct. på amerikanske biler.

Det fik den amerikanske præsident, Donald Trump, til at tweete, at USA vil svare igen med højere tariffer på kinesiske varer end dem, der allerede var meldt ud. Søndag sagde en talsmand fra Det Hvide Hus, at Trump havde fortrudt de tidligere tariffer, fordi præsidenten mente, at han fra begyndelsen burde have hævet dem endnu mere.

Den seneste tids eskalering gør, at håbet om, at de to lande på et tidspunkt kan finde en løsning på deres stridigheder og blive enige om en handelsaftale, nu ser ud til at være meget begrænset.

»Vi tror ikke længere på en handelsaftale,« hedder det i et notat fra Jyske Bank mandag morgen.

Den opfattelse deler Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

»Risikoen for, at der kommer en egentlig handelskrig, må estimeres til at være noget over 50 pct. Under alle omstændigheder kommer der næppe, selv i bedste fald, en langtidsholdbar aftale de kommende måneder,« mener han.

Udviklingen fik de amerikanske markeder til at falde fredag. Det toneangivende amerikanske S&P 500-indeks lukkede fredag med et fald på 2,6 pct., mens det teknologibaserede Nasdaq-indeks mistede 3,1 pct.

I løbet af weekenden er aktierne i Asien fulgt efter. Børserne i Shanghai, Tokyo, Seoul og i Sydney faldt alle omkring halvanden pct. I Hongkong faldt børsen med tre pct., efter at protesterne mod styret igen udviklede sig voldeligt efter et par uger med mere fredelige demonstrationer.

Ud over toldfejden mellem USA og Kina fik den amerikanske centralbankchef, Jerome Powell, også en hovedrolle i løbet af weekenden. Powell åbnede i en tale for yderligere rentesænkning i år og sagde, at den amerikanske centralbank ville gøre det, som skulle til for at holde væksten i den amerikanske økonomi, der har det godt med bl.a. et stærkt arbejdsmarked.

Det fik Donald Trump til at angribe Powell, som han mener ikke foretager sig nok.

»Mit eneste spørgsmål er: Hvem er vores største fjende, Jay Powell eller formand Xi (Kinas præsident, Xi Jinping, red.)?«

Præsidenten gjorde sig også bemærket, da han udstak en ordre til flere privatejede amerikanske virksomheder, herunder blandt andre Amazon og FedEx. Præsidenten vil have virksomhederne til at finde alternativer til Kina og hente produktionen hjem. Ifølge Wall Street Journal blev det tweet dog mest modtaget med skuldertræk fra de amerikanske virksomheder. Ifølge flere af dem vil det være en næsten umulig og ekstremt dyr opgave hurtigt at trække produktionen hjem til USA.

C25-indekset falder mandag morgen med 1,4 pct. kort efter markedets åbning. Værst er det gået for Rockwool og GN Store Nord, der dykker over tre pct., mens også A.P. Møller - Mærsk og Carlsberg taber mere end to pct.