Markante kursfald i Tokyo

De asiatiske aktiemarkeder ligger med blandet kursudvikling fredag morgen.

Spekulationer om, at Federal Reserve vil reducere de kvantitative stimulus hurtigere end hidtil antaget, overskygger ellers overraskende gode data fra den kinesiske industriproduktion i det panasiatiske aktieindeks.

Samtidig sender en markant og uventet nedjustering fra den japanske elektronikgigant Sony negative dønninger gennem markedet i Tokyo, der i forvejen har ligget med røde indekstal på grund af en styrkelse af den japanske yen.

Det toneangivende Morgan Stanley Asia-Pacific-indeks ligger med et fald på 0,5 pct. først på eftermiddagen i den centralasiatiske tidszone.

- Dette er starten på en konsolideringsfase, der nok kommer til at vare et par uger. Der er sandsynlighed for, at Federal Reserve begynder at skære ned på obligationsopkøbsprogrammet i de kommende uger eller måneder, i stedet for i marts som tidligere forventet, siger chefhandler Michael Bogoevski fra CMC Markets i Sydney ifølge Bloomberg News.

I Tokyo er der fokus på elektronikindustrien. Sony, der producerer alt fra digitalkameraer til smart-tv og andre elektroniske forbrugergoder, nedjusterede uventet forventningerne til året resultat med ikke mindre end 40 pct. Aktien fik efterfølgende bøllebank på Tokyo-børsen, hvor papiret ligger med et minus på knap 12 pct. kort efter handelspausen midt på dagen.

Samtidig har den tidligere problemramte Panaconic-koncern fordoblet resultatforventningerne, hvilket belønnes med en kursstigning på 5 pct. Det toneangivende Nikkei 225-indeks falder 1,2 pct., mens det bredere Topix-indeks begrænser dropper 1,1 pct.

På de kinesiske markeder er der optimisme, efter at det officielle kinesiske PMI overraskede steg til 51,4 fra 51,1 i september, ifølge opgørelsen fra National Bureau of Statistics og China Federation of Logistics and Purchasing i Beijing. Økonomerne havde ventet en stigning til 51,2.

Underindekset for industriproduktion steg til 54,4 i oktober fra 52,9 i september, mens beskæftigelsen øgedes marginalt til 49,2 fra 49,1. Shanghai Composite stiger 0,1 pct. og CSI 300 øger 0,2 pct., mens Hang Seng-indekset i Hongkong ligger med et fald på 0,1 pct.

Der er blandede indikationer fra de øvrige asiatiske børser. Sydkoreas Kospi-indeks ligger med et fald på 0,7 pct., og Singapores Straits Times dropper 0,4 pct., mens Taiwans Taiex-indeks stiger 0,3 pct., hvilket også gælder Indiens Sensex-indeks.

Futures på de amerikanske aktieindeks - Dow Jones, S&P 500 og Nasdaq - handles med stigninger på 0,1-0,2 pct. i Asien.