Markante amerikanske kursfald

De amerikanske aktiemarkeder lukkede med markante fald, efter fredagens solide fald. De cykliske aktier som eksempelvis Alcoa og Caterpillar var blandt de aktier, der tog i mod flest tæv.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den europæiske gældssituation skabte forsat bekymringer, og spekulationerne om, at opsvinget ikke er bæredygtigt blev forstærket af nøgletallene for den amerikanske forbrugerkredit. Dow Jones-indekset lukkede 1,2 pct. lavere i 9.816, mens S&P 500-indekset faldt 1,4 pct. til 1.050. Nasdaq-indekset lukkede 2,0 pct. lavere i 2.174.

De cykliske aktier var blandt de hårdest ramte. Producenten af entreprenørmaskine Caterpillar faldt 3,3 pct. til 55,83 dollar. Caterpillar eksporterer til Europa, og investorerne er bekymrede over hvordan overskuddet kan blive påvirket af den svage euro, hvor euroen mandag faldt til det laveste niveau over for dollaren siden marts 2006.

Aluminiumsproducenten Alcoa lukkede 3,0 pct. lavere i 10,51 dollar, efter at investorerne har svedt over hvordan aluminiumsgigantens produkter bliver påvirket af Kinas forsøg på at styre sin vækst.

Verdens næststørste softwareproducent Oracle Corp. faldt 2,0 pct. til 21,7 dollar, efter at selskabet meddelte, at opkøbet af Sun Microsystems vil medføre yderligere engangsudgifter på mellem 675-825 mio. dollar. Ekstraudgifterne relaterer sig primært til udbetalinger i forbindelse med afskedigelser.

Medicinalselskabet Bristol-Myers steg 6,3 pct. til 23,86 dollar, efter at Goldman Sachs løftede sin anbefaling til "køb" fra "neutral". Goldman bemærkede, at Bristol's pipeline i forhold til risikoen virker attraktiv, og at selskabets ipilimumab-medikament fortsætter sin gode udvikling, hvilket kan øge omsætningen og indtjeningsmarginen. I samme omgang får Abbott Laboratories ændret sin anbefaling af Goldman Sachs til "Neutral" fra "køb". Abbot-aktien lukkede 0,6 pct. lavere i 46,23 dollar. Finansmagasinet Barron's skriver, at risikoen for, at AIG kun kan få 25 mia. dollar for sin asiatiske division er signifikant.

I sidste uge brød AIG aftalen med britiske Prudential, om at sælge divisionen for 35,5 mia. dollar, sammen. AIG lukkede 1,9 pct. lavere i 34,08 dollar. Læskedrikproducenten Coca-Cola har underskrevet en ny samarbejdsaftale med Dr Pepper Snapple Group. Coca-Cola vil betale 715 mio. dollar i engangsudgift til Dr Pepper for at få lov til at sælge flere af Dr Peppers mærker på licens i Nordamerika.

Coca-Cola falder 0,9 pct. til 50,8 dollar, mens Dr Pepper lukkede 1,8 pct. lavere i 35,85 dollar.

Apple holder i denne uge sin årlige konference for udviklere. Her løftede koncernchef Steve Jobs sløret for den nye iPhone 4 telefon, der indeholder nye funktioner som eksempelvis videotelefoni og HD-videooptagelser, i håbet om at drive væksten af smartphonen en smule længere. Aktien lukkede 2,0 pct. højere i 250,94 dollar. Det tredjestørste mobiltelefonselskab i USA, Sprint Nextel, lukkede 2,5 pct. til 4,66 dollar, efter at selskabet har meddelt, at salget af den første 4G-telefon, Evo-telefonen fra HTC, har nået en rekord.

Evo-telefonen er blevet den mest solgte telefon på et enkelt døgn for selskabet.