Markant negativt aktiemarked i USA

De amerikanske aktier lukkede torsdag med markant negativt fortegn.

En stærkere økonomisk vækst end ventet i tredje kvartal fik umiddelbart investorerne til at vurdere, at vækst-scenariet vil kunne give anledning til en fremskyndelse af en nedtrapning af den amerikanske centralbanks kvantitative lempelser, hvilket betragtes som negativt for aktiemarkedet.

Men nærlæsningen af BNP-dataene gav enkelte økonomer bekymrede miner, idet en stor del af den overraskende høje vækst skyldes lageropbygning. Og selv om en forøgelse af lagrene kan have flere begrundelser, synes de positive årsager til en sådan lageropbygning ikke at være indeholdt i dataene.

Dow Jones Industrial Average lukkede torsdag med et minus på 1,0 pct. i 15.593,98. Det brede S&P 500-indeks sluttede med et fald på 1,3 pct. i 1747,15, og teknologiaktierne i Nasdaq-indekset endte dagen med et drop på hele 1,9 pct. til 3857,33.

BNP-væksten i den amerikanske økonomi overraskede positivt med en stigning i tredje kvartal på 2,8 pct. beregnet som årsstigningstakt. Ifølge Bloomberg News var der blot ventet en vækst på 2,0 pct. i bruttonationalproduktet.

Virksomhedernes lageropbygning stod dog for hele 0,8 pct.point, hvilket kan betyde to meget forskellige ting. Enten en forventet stigende efterspørgsel i nær fremtid, eller en svagere efterspørgsel end ventet, således at varerne ikke forlader hylderne i den estimerede takt.

Privatforbruget, der steg med 1,5 pct. mod det ventede niveau på 1,6 pct., viser aftagende vækst.

- Når vi ser de seneste rapporter fra detailhandlere, er salget ikke nær så stærkt, som vi forventede. Der er grund til at tro at ophobningen af varer for det meste er uventet, og det er ikke gode nyheder - medmindre at der ventes et sandt mirakel-salg til jul. Helt ærligt tror jeg ikke det ligger i dataene, siger økonom Adolfo Laurenti fra Mesirow Financial til CNN Money.

Ud over BNP-opgørelsen var dagens største fokuspunkt på børsen i Wall Street nynoteringen af Twitter. Aktien blev afregnet onsdag aften til 26 dollar efter en voldsom efterspørgsel. Og de investorer, der nåede at sikre sig aktier i det sociale medie, fik valuta for pengene fra start. Aktien indledte børskarrieren til en pris på 45,10 dollar - 73,5 pct. over afregningskursen - og ved dagens slutning blev Twitter noteret til 44,90 dollar. Det svarer til en stigning på 72,7 pct.

Op til åbningen fremlagde underleverandøren af chips til smartphoneproducenterne, Qualcom, et sæt skuffende salgstal for de seneste tre måneder. Samtidig varsledes der ringere end ventet udsigter for det nye regnskabsår. Aktien faldt 3,8 pct.

Endnu værre så det ud for aktien i Whole Foods, efter at fødevaregrossisten onsdag efter børsluk nedjusterede sine forventninger til overskuddet i 2014. Aktien sluttede 11,2 pct. lavere.

Også Walt Disney og Priceline fremlagde regnskab efter børslukning. Disney-koncernen faldt 2,7 pct., mens Priceline sluttede med et fald på 3,3 pct.

De amerikanske futures handles med plusser på 0,1-0,2 pct. i Asien fredag morgen.

/ritzau/FINANS