Markant faldende øltørst i Vesteuropa

Opgjort organisk faldt Carlsbergs ølvolumen i Vest- og Nordeuropa med 6 procent i første halvår. Markederne er under pres i det meste af regionen.

Læs mere
Fold sammen
Vesteuropæerne drak betydeligt færre øl i første halvår 2009 end i samme periode 2008. Det rammer Carlsberg, der kun solgte flere øl i Vesteuropa pga. sidste års rekordopkøb af britiske Scottish & Newcastle (S&N).

I alt steg Carlsbergs ølsalg i Nord- og Vesteuropa med 5 procent, mens det uden opkøb ville være faldet med 6 procent. Carlsberg noterer, at bryggeriet ekskl. opkøbet ville have en stabil markedsandel i regionen.

De enkelte markeder varierer samtidig meget. Mens Finland og Sverige var næsten uændredee, faldt ølmarkedet i de baltiske lande med et tocifret procenttal, skriver Carlsberg.

Storbritannien en udfordring
I Storbritannien, hvor Carlsberg blot har en position som fjerdestørste spiller, er markedet fortsat meget udfordrende, skriver Carlsberg i bryggeriets halvårsregnskab. Men Carlsbergs markedsandel i Storbritannien er steget til ca. 14,4 procent mod lidt over 13 procent i 2008. Den stigende markedsandel skyldes salget i detailhandlen, mens salget på restauranter og pubber går relativt sløvt.

I Frankrig, hvor Carlsberg er den største aktør efter opkøbet af S&N, er markedet ligeledes under pres. Samtidig har Carlsberg tabt markedsandel siden opkøbet, men bryggerikoncernen har relanceret Kronenbourg og 1664 i Frankrig, som er en væsentlig del af restruktureringsplanen for de franske aktiviteter.

"Relanceringen er stadig på et meget tidligt, men nylige markedsdata fra detailhandlen tyder positivt for disse to varemærker," skriver Carlsberg i regnskabsmeddelelsen, der dog ikke indeholder nøgletal for det franske marked.