Manglende tilbagekøb kan forklare mystisk Lundbeck-kursfald

Det er mere end vanskeligt at finde gode forklaringer på, hvorfor aktien i medicinalselskabet Lundbeck dykker kraftigt efter regnskabet for fjerde kvartal, der umiddelbart synes en spids bedre end ventet, og hvor forventningerne til 2017 rammer lige i øjet i forhold til analytikernes forhåndsforventninger.

Læs mere
Fold sammen

Men det kan muligvis hænge sammen med Lundbeck-ledelsens beslutning om at fravælge aktietilbagekøbsprogram som udlodningsmetode, vurderer Morten Larsen, der er analytiker hos ABG Sundal Collier.

Derudover trækker det ned, at Lundbeck-aktien er steget otte ud af ni handelsdage op til regnskabet og derfor lå højt inden rapporteringen.

- Mit gæt er, at det er et manglende aktietilbagekøbsprogram, der trækker lidt ned, og så har aktien også klaret sig stærkt på det seneste. Til gengæld for aktietilbagekøb kommer der jo så et rigtig godt udbytte, siger Morten Larsen til Ritzau Finans.

- Jeg kan godt lide aktietilbagekøb, fordi det sænker andelen af aktier og løfter indtjeningen per aktie. Samtidig giver det også noget stabilitet, fordi der hele tiden er en stabil køber i markedet, fortsætter han.

I forbindelse med regnskabet oplyste Lundbeck, at selskabet vil til at give dobbelt så meget af sit overskud tilbage til aktionærerne. Fremover vil 60-80 pct. af overskuddet komme direkte i hænderne på ejerne. Hidtil har det været praksis at betale 30-40 pct. af overskuddet efter skat i udbytte.

For 2016-resultaterne følger koncernen dog den gamle praksis og betaler 40 pct. af bundlinjen, svarende til 2,45 kr. per aktie, i udbytte. Her var der ventet 2,19 kr. per aktie af analytikerne ifølge Ritzau Estimates.