Mange selskaber på vej ud af børsen

Trævaregrossisten DLH vil sælge alle sine forretningsenheder og dermed afvikle selskabet. Og DLH er kun et af mange mindre selskaber, der står foran børs-exit.

DLHs top, bestyrelsesformand Kurt Anker Nielsen (tv.) og adm. direktør Kent Arentoft, er enige: selskabet skal sælges - i mindre portioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Verdensøkonomien er i bedring, og aktiemarkedet har det rigtigt godt. Men ikke desto mindre ser der i øjeblikket ud til at være flere selskaber på vej væk fra børsen i København end på vej ind. Onsdag annoncerede den store trævaregrossist Dalhoff Larsen & Horneman (DLH), at man undersøger mulighederne for at sælge alle sine forretningsenheder og dermed afvikle selskabet.

DLHs beslutning er et resultat af, at selskabets børsværdi gennem lang tid har ligget milevidt fra værdien af selskabets egenkapital på trods af en relativt lav gæld. Og det er en uholdbar situation for aktionærerne. Samtidig er det dyrt at opretholde en central administration og en børsnotering.

»Vi har undersøgt, hvordan vi kan skabe mest værdi for aktionærerne, og har haft en ekstern rådgiver til at vurdere det. Konklusionen er, at vi ikke ser ud til at være den bedste ejer af vores fire forretningsområder, og derfor ønsker vi nu at undersøge mulighederne for frasalg,« fortæller Kent Arentoft, administrerende direktør for DLH.

Han lægger ikke skjul på, at det har været en svær beslutning, som reelt også vil gøre ham arbejdsløs, hvis planen lykkes. Men han er også lidt stolt af, at selskabet selv har foreslået det store skridt, som andre mindre selskaber på Fondsbørsen nok vil studere nøje.

»Jeg tror, at vi kommer til at se lignende beslutninger fra andre selskaber i lighed med den, vi nu har truffet,« siger Kent Arentoft.

Og hos Investeringsforeningen SmallCap Danmark, der netop investerer i mindre selskaber som DLH, tager man godt imod beslutningen.

»Det er dejligt med aktionærvenlige tiltag, så det er positivt, at DLH gør det her. Hensynet til aktionærerne er blevet vigtigere blandt de mindre selskaber, så der er sket fremskridt på den front de seneste år. Mange små selskaber er meget oversete og har en børsværdi, der er meget lavere end de reelle værdier i selskaberne. Det handler om at få værdierne frem,« siger Christian Reinholdt, direktør i Investeringsforeningen SmallCap Danmark.

Han venter også lignende tiltag fra andre mindre selskaber på børsen, men understreger også, at der bliver tale om forskellige løsninger for forskellige selskaber.

DLHs beslutning kommer, efter at ventilationsvirksomheden Dantherm i oktober satte sig selv til salg, ligesom der er salgsskilt på selskaber som rederiet Torm og VVS-grossisten Sanistål, som bankerne har overtaget kontrollen med.

Rådgivere i selskabshandler vurderer over for Berlingske Business, at så meget som et tocifret antal selskaber kan være på vej væk fra børsen, mens der kun forventes en to-tre nye børsnoteringer – blandt andet af servicegiganten ISS – den kommende tid.

Hos Københavns Fondsbørs mener direktør Bjørn Sibbern dog ikke, at der er nogen grund til panik.

»Det er helt naturligt, at nogle selskaber bliver købt op og forsvinder fra Fondsbørsen, mens andre kommer til. Sådan har det altid været, og sådan vil det også være fremadrettet. Jeg mener ikke, at man kan tale om en krise for de mindre selskaber på Fondsbørsen. Faktisk er handlen med de mindre selskabers aktier steget relativt mere end de store selskaber i år, selv om de store selskaber stadig står for 90 procent af omsætningen,« siger Bjørn Sibbern.

Han vil hverken gætte på, hvor mange der er på vej væk eller kan komme til, men fremhæver, at Fondsbørsen hele tiden arbejder med nye tiltag, der skal gøre det attraktivt at være børsnoteret, selv om det naturligvis ikke er gratis.

»Jeg vil ikke spå om, hvorvidt der er flere eller færre selskaber på Fondsbørsen næste år eller om fem år. Men jeg kan love, at vi hele tiden arbejder for at skabe så gode betingelser som muligt for selskaberne på Fondsbørsen, både de eksisterende og nye selskaber. Vi er f.eks. lykkedes godt med vores nye platform for obligationsudstedelser, og vi arbejder på flere tiltag,« fortæller Bjørn Sibbern.

Danmarks største investor, pensionskæmpen ATP, har store aktieposter i såvel en lang række mindre som store danske selskaber. Og netop arbejdet med at få værdierne frem i lyset på den ene eller anden måde er afgørende.

»Vi har en tæt dialog med de selskaber, som vi har investeret i. Det er blandt andet med henblik på at sikre, at værdierne kommer frem. Vi vurderer selskab for selskab og investerer i såvel store som små selskaber, hvis vi synes, at de er interessante,« siger underdirektør Claus Wiinblad, der har ansvaret for ATPs investeringer i børsnoterede aktieselskaber.

DLHs beslutning blev i den grad omfavnet varmt af investorerne, der onsdag sendte aktien 38 procent op til kurs 4,91. Det svarer dog fortsat kun til en børsværdi på 272 millioner kroner – omkring halvdelen af selskabets egenkapital.