»Mange mellemmænd står til at lide en hurtig og voldsom død«

Hvis NASDAQ får udbredt blockchain-teknologien til de store aktiemarkeder, vil det få enorme konsekvenser for finansverdenens velbetalte mellemmænd, siger ekspert. Omvendt kan de private investorer godt begynde at glæde sig.

Arkivfoto: Fondsbørsen Nasdaq Copenhagen (2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nasdaq Copenhagen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens største børsgruppe, NASDAQ, drømmer om at vende op og ned på infrastrukturen på aktiemarkederne. Allerede nu kører børsgiganten forsøg, hvor investorer kan købe og sælge private selskabsaktier direkte via den såkaldte blockchain-teknologi. Og det burde få flere af finansverdenens mellemmænd til at ryste i bukserne, mener Jan Damsgaard, professor på CBS og ekspert i finansielle teknologier.

»Det er klart, at den her teknologi er rigtig interessant for finansverdenen, men det er også en potentiel udfordring. Mellem en fjerdedel og tredjedel af finanssektorens indtjening kommer fra betalingstjenester og finansielle mellemmænd, der står for at cleare transaktioner. Og de bliver udfordret, når man skifter til den ene eller den anden type blockchain-teknologi. Mellemmændene bliver simpelthen overflødiggjort,« siger han.

Hidtil har banker, børsmæglere og clea­ring houses tjent stort på at facilitere aktiehandelen. Med blockchain vil det blive muligt at handle med aktier direkte mellem to personer uden tredjepart. Handlen bliver eksekveret i et decentraliseret serversystem, der clearer transaktionen og automatisk overdrager det juridiske ejerskab.

»Det svarer til, at man skifter fra at sende breve via postvæsnet til at sende mails. Man kan ikke retfærdiggøre en høj indtjening til mellemmanden, da der ikke længere er nogen ekstraomkostninger forbundet med at sende en, to eller tre emails. Brevet skal ikke forbi et centralt postkontor, der håndterer det og sørger for, at det bliver bragt ud,« forklarer Jan Damsgaard.

Derfor må konsekvensen være, at det bliver billigere at være privat investor,, siger forskeren.

Nordea følger udviklingen nøje

Så langt vil man dog ikke gå hos Nordea. I stedet nøjes banken med at fremhæve det store effektiviseringspotentiale ved den omdiskuterede teknologi.

»Det vil åbne op for, at man kan handle aktie med hinanden mere direkte. For kunderne og investorerne vil det være langt mere effektivt, fordi man kan lave de her transaktioner uden at skulle vente på, at man får besked fra Værdipapircentralen, der skal cleare transaktionen, og hvor der går tid, inden tingene bliver håndteret, lagt i depoter osv.,« siger Tine Choi Danielsen, chefstrateg for finansielle markeder i Nordea.

Hun ønsker ikke at vurdere, om de private investorer kan se frem til lavere gebyrer og kurtager, hvis teknologien bliver rullet ud i fuld skala. Men det vil givetvis også lægge et pres på dele af branchen.

»Der, hvor dele af finanssektoren kan blive presset, er, hvis investorerne begynder at kunne handle direkte med hinanden i stedet for at skulle gå via en mellemmand. Om det så er banker, børsmæglere, eller hvem det måtte være, vil det selvfølgelig medføre et pres på handelsaktiviteten hos disse parter, der førhen har håndteret og clearet handlerne. Derfor er det vigtigt, at vi som bank følger med udviklingen, og det gør vi også.« siger hun.

Det er også derfor, at Nordea er med i det såkaldte R3-konsortium – en international sammenslutning af finansvirksomheder, som arbejder aktivt med blockchain.

En nødvendig beslutning for bankerne, mener Jan Damsgaard. Men det vil ikke ændre på, at en stor del af deres indtjening kan blive skyllet ud med badevandet.

»Mange af mellemmændene står simpelthen til at lide en hurtig og voldsom død, hvis vi får det her system. Man vil ikke længere kunne retfærdiggøre at tage fire kroner for en betaling via betalingsservice, og man kan heller ikke retfærdiggøre at tage et stort gebyr for at gennemføre en aktiehandel, fordi handlen bliver clearet automatisk.«