Mandagens obligationer: Tilbage mod nul-rente

Renten satte i mandagens sene eftermiddagstimer kurs mod nul, som den sværmede om i sidste uges handel. Ved dansk lukketid lå renten for den tiårige danske statsobligation på lige over 0,0 pct.

Det var 1 basispoint højere end fredagens slutrente, som blev noteret umiddelbart i forlængelse af, at den amerikanske centralbankchef Janet Yellen havde holdt sin tale på centralbankmødet i Jackson Hole.

Men i forhold til åbningsniveauet mandag morgen var der tale om et fald på 4 basispoint.

På de store europæiske rentemarkeder var der fald på 1 basispoint i Frankfurt og i Paris, mens renterne faldt tæt på det dobbelt i Italien, Spanien og Portugal ved dansk lukketid.

Italien solgte mandag formiddag seks-måneders statspapirer til en negativ rente på 0,236 pct. Ved en tilsvarende auktion i sidste måned var renten -0,185 pct.

Rentebevægelserne er især inspireret af amerikanske tal og taler.

Først sagde Janet Yellen i sin tale i Jackson Hole, at den amerikanske økonomi nærmer sig den amerikanske centralbanks mål for beskæftigelse og inflation, samt at det styrker scenariet for en renteforhøjelse.

Og selv om Yellen samtidig påpegede, at de økonomiske udsigter er usikre, var centralbankens næstkommanderende, Stanley Fischer, ikke sen til at påpege, at Yellens kommentarer ikke udelukker en renteforhøjelse i september. Og så var der lagt op til rentestigninger.

Mandagens nøgletal fra USA viste stigning i det personlige forbrug for fjerde måned i træk. Men en kerneinflation på 1,6 pct. i samme måned ligger fortsat et stykke vej fra den amerikanske centralbanks mål om prisstigninger på 2 pct.