Mandagens obligationer: Stærkt amerikansk nøgletal ledsagede rentefald

Uden de store makroøkonomiske nyheder at handle på sendte investorerne de danske statsrenter ned på ugens første handelsdag.

Fra at den toneangivende tiårige danske statsobligation mandag åbnede med en rente på 0,52 pct., som var uændret i forhold til fredagens slutniveau, gik renten henover dagen kun nedad for til sidst at slutte i 0,48 pct.

Udviklingen med faldende statsrenter gjorde sig også gældende i resten af Europa, hvor de fleste af aktiemarkederne tilmed sluttede med positivt fortegn. Dermed trodsede investorerne det traditionelle mønster med faldende statsrenter og faldende aktiemarkeder, som typisk indikerer en søgen over mod større sikkerhed.

Det var dog ikke makronyheder, som lå til grund for investorernes appetit på at købe op i statsobligationer mandag. Kalenderen indeholdt af mere væsentlige begivenheder kun kinesiske forbruger- og producentpriser, japansk industriproduktion, eurozonens handelsbalance samt Empire State Manufacturing-indekset.

Sidstnævnte, som måler erhvervstilliden i New York-regionen, overraskede markant positivt ved i oktober at stige til 30,2 fra 24,4 måneden før. Dermed udviklede det sig meget bedre end forudset, da økonomer ifølge Bloomberg News havde ventet et indeks på 20,4.