Mandagens obligationer: Rygter om japansk stramning sendte renter op

Der var store rentestigninger på det danske obligationsmarked mandag, da rygter om en stramning af den japanske pengepolitik betød faldende efterspørgsel på de sikre papirer.

Renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation endte i 0,41 pct., hvilket var 6 basispoint højere end fredag eftermiddag. Det er højeste niveau siden midten af juni.

Den japanske centralbank, Bank of Japan, holder tirsdag rentemøde, og blandt investorerne er der stor spænding om, hvorvidt der vil blive skruet på bankens meget lempelige pengepolitik.

I markedet er der rygter om, at centralbanken vil slække på sit mål om, at renten på Japans tiårige statsobligation skal være omkring 0 pct.

- Det kan smitte af på det europæiske marked, fordi der er rigtig mange japanske investorer, som køber europæiske obligationer - herunder især danske realkreditobligationer, siger makroøkonom Søren V. Kristensen fra Sydbank.

- Men hvis de begynder at kunne få et lidt bedre afkast i Japan, så kan det ramme købelysten i Europa, hvilket nok er en af årsagerne til de rentestigninger, vi ser, siger han.

Derudover nævner Søren V. Kristensen, at fine takter i mandagens tyske inflationstal for juli også kunne være en medvirkende årsag til rentestigningerne.

De kan nemlig indikere en ligeledes god udvikling i de europæiske inflationstal, som bliver offentliggjort tirsdag.