Mandagens obligationer: Rentestigninger blev borte med blæsten

Renten på den danske toneangivende tiårige statsobligation faldt mandag med 2 basispoint til 0,53 pct., til trods for at mandagens amerikanske nøgletal var bedre end ventet.

I løbet af formiddagen blev der offentliggjort PMI-tal for industrien og arbejdsløshedstal fra eurozonen - og begge tal ramte indenfor målskiven af det ventede blandt økonomerne.

Eftermiddagens tal bød på en række amerikanske nøgletal - herunder PMI industri, ISM industri og anlægsinvesteringer. Og selv om tallene var bedre end ventet, så var markedsreaktionen begrænset.

»Dagens tal er formentlig påvirket af orkanerne, der har ramt USA i august og september, og skal derfor tages med et gran salt,« skriver Christian Mose Nielsen, chefstrateg i Spar Nord, i en kommentar.

»Dagens tal understøtter dog vores tro på, at amerikansk økonomi er på vej op i gear. Det er fortsat vores forventning, at væksten i 2017 vil være omkring 2 pct. men tiltagende i 2018, og at Federal reserve hæver renten igen til december,« vurderer chefstrategen.

Bygen af makronyt intensiveres i løbet af ugen: på tirsdag holder chefen for Federal Reserve, Janet Yellen, tale, og på torsdag offentliggøres referatet fra det seneste rentemøde i Den Europæiske Centralbank, ECB. Og fredag offentliggøres den amerikanske jobrapport.

»Der vil formentlig være større fokus end normalt på referatet fra ECB's pengepolitiske møde i september. Da banken ventes at træffe beslutning om udfasningen/rekalibreringen af opkøbsprogrammet i oktober, vil vi holde øje med, om der kommer signaler om, hvordan man har tænkt sig at effektuere det,« skriver Jan Størup Nielsen, chefanalytiker i Nordea, i en kommentar.

»Det bliver spændende at se, i hvilket omfang orkanerne Harvey og Irma påvirkede beskæftigelsen i september. På grund af de omfattende ødelæggelser efter orkanerne venter vi en beskeden stigning i beskæftigelsen på 75.000. De kommende måneder ventes dog at vise en tilbagevenden til en solid beskæftigelsesvækst,« vurderer han.