Mandagens obligationer: Renterne går hver deres vej i Nord- og Sydeuropa

Efter sidste uges store uro og markante bevægelser på obligationsmarkedet er der mandag middag mere roligt i handlen med statsobligationer, omend der ikke er tale om fuldkommen passivitet.

Herhjemme bliver den toneangivende tiårige danske statsobligation handlet med en rente på 0,41 pct., hvilket er 3 basispoint højere sammenlignet med lukkeniveauet fredag eftermiddag.

Også i de omkringliggende obligationsmarkeder er der rentestigninger, mens der længere sydpå er tale om rentefald. Blandt andet bliver den tiårige statsobligation i Italien handlet med en rente på 2,55 pct., og det er 12 basispoint lavere i forhold til ved markedslukning fredag eftermiddag.

Med til historien hører det, at den italienske rente bankede i vejret i sidste uge, da der var problemer med at danne regering, og der samtidig blev spekuleret i et snarligt nyvalg, hvilket kunne give fremgang til euroskeptiske partier, der ville have landet ud af EU og eurosamarbejdet.

Nervøsiteten forstummede dog mod slutningen af sidste uge, da de to partier Femstjernebevægelsen og Ligaen blev enige om at pege på Giuseppe Conte som premierminister. Dermed kunne investorerne tage den mere med ro igen, og det har sendt renterne i Nordeuropa op og renterne i Sydeuropa ned.

På nøgletalsfronten byder mandagen på et par nøgletal fra USA i form af tal for fabriksordrer og ordreindgangen af varige goder. Herhjemme kommer der desuden tal for Nationalbankens valutareserve.

Men overordnet er der ikke meget på tapetet i denne uge, når det kommer til nyheder fra makrofronten.

»I denne uge er der ganske få nøgletal i kalenderen, som kan påvirke rentemarkederne. Det bliver derfor igen i denne uge den geopolitiske udvikling, der vil være afgørende for retningen,« skriver analytiker Morten Lund fra Nordea i en analyse.

/ritzau/FINANS