Mandagens obligationer: Renten kravlede roligt i vejret

Der var så godt som dødvande på det danske obligationsmarked mandag, hvor bevægelserne var ganske minimale, og hvor det hele endte med en lille rentestigning.

Der var meget få begivenheder i kalenderen, der kunne påvirke markedet, og samtidig var flere formentlig i venteposition frem mod udfaldet af de to rentemøder i USA og Japan senere på ugen.

Renten på den toneangivende tiårige statsobligation herhjemme steg 1 basispoint til 0,05 pct. - og nogenlunde sådan var bevægelserne også på de øvrige europæiske markeder - Spanien, Porutgal og Italien, hvor renterne faldt en smule, undtaget.

Højdepunkterne i denne uge er de to rentemøder hos henholdsvis den amerikanske centralbank, Federal Reserve, og den japanske ækvivalent, Bank of Japan, der begge løber af stablen tirsdag og onsdag.

Retningerne hos de to er dog forskellige; i USA taler man om, hvornår den næste renteforhøjelse kommer, mens man i Japan taler om behovet for flere lempelser.

Men mens der har været mest tale om mødet hos Federal Reserve, må man ikke overse mødet i Bank of Japan, der bestemt også har potentiale til at skabe bevægelser på markedet.

- Jeg tror, vi glemmer lidt, at det faktisk godt kan påvirke markedet, hvis Bank of Japan siger, at de vælger at fokusere mere på den lange ende af rentekurven, siger Lars Skovgaard Andersen, der er senioraktierådgiver hos Danske Bank.

Det kan ske ved, at Bank of Japan med sine kvantitative opkøb af obligationer afstår fra at købe op i den lange ende af rentekurven. Det vil give en stejlere rentekurve med relativt mere attraktive afkast, når man investerer i længere løbende papirer end i de korte papirer.

- Så vil du se rentekurver presse op i resten af verden også, siger Lars Skovgaard Andersen og peger på, at det også kan betyde en del på aktiemarkedet - for særligt bank- og forsikringspapirerne.

Fra nøgletalsfronten var der så godt som stilstand mandag. Eneste "højdepunkt" var opgørelsen af NAHB-boligmarkedsindekset fra USA, der måler husbyggeres syn på markedet.

Statistikken for september viste en overraskende stigning til indeks 65 fra 59 måneden før. Økonomerne havde ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News ventet en indeksværdi på 60.