Mandagens obligationer: Mindre fald i USA gav lille rentehop

Mandag eftermiddag fik en knap så negativ stemning på børserne i USA som i Europa de danske statsrenter til at stige.

Renten på den tiårige statsobligation endte dagen med at stige 2 basispoint til 0,27 pct. i forhold til fredagens lukkekurs. Dermed rejste renten sig en smule fra det laveste niveau siden april sidste år.

Mens de fleste europæiske børser inklusive den danske lå til fald på over 1 pct., svingede de amerikanske aktier omkring nulpunktet mandag klokken 17.

Det var blandt andet briternes afstemning om fortsat medlemskab af EU næste torsdag og økonomiske data fra Kina, der fik investorerne til at være nervøse. Og den nervøsitet fik mange i markedet til at trække pengene ud eller sende dem mod de sikre havne. Men lidt medvind til de amerikanske aktier sidst på mandagen fik bevægelsen til at gå lidt i den anden retning.

Mandag har budt på to kinesiske nøgletal fra morgenstunden, der viste uændret vækst i maj som ventet. Men de faste investeringer kom ud med et stor negativ overraskelse og landede på det laveste niveau siden 2000. Og det sætter spørgsmålstegn ved, hvordan den kinesiske vækst vil udvikle sig i andet halvår.

Mens mandagen var renset for kalenderpunkter, var investorernes blik rettet mod det todages rentemøde i USA, der begynder tirsdag. Onsdag aften dansk tid munder det ud i et budskab fra centralbankchefen Janet Yellen og resten af den pengepolitiske komité. Men 101 af 101 adspurgte økonomer regner med, at renten holdes fast i det nuværende spænd på 0,25 til 0,50 pct. ifølge en rundspørge fra Bloomberg.

Tirsdag, onsdag og torsdag er også noget rigere på interessante nøgletal fra især USA. Og torsdag er der ligeledes rentemøder i Schweiz, Storbritannien og Japan.