Mandagens obligationer: Lunkne nøgletal standsede stigning

De europæiske statsrenter var i mandagens handel oppe at snuse til de højeste niveauer i fire måneder, men et sæt skuffende nøgletal sendte rentestigningen på retur.

Herhjemme lukkede den toneangivende tiårige statsobligation med udløb i 2025 med en rente på 0,16 pct. Det var 2 basispoint højere end fredagens lukkeniveau. Renten var dog tidligere mandag oppe at vende i 0,20 pct.

Markedsdeltagerne kunne blandt andet tage bestik af udviklingen i Empire Manufacturing, der tegner et billede af forretningsklimaet i USA, og det var alt andet lige en skuffelse. Nøgletallet faldt til minus 6,8 fra minus 2,0, mens økonomer ifølge Bloomberg News havde regnet med en stigning til 0,1.

Samtidig landede udviklingen i industriproduktionen som ventet fladt på 0,1.

Lunkne nøgletal kan mindske sandsynligheden, for at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, vælger at hæve den ledende rente senere på året.

- De toneangivende renter vil formentlig forblive lave i lang tid, da de samme økonomiske problemstillinger har gjort sig gældende i en rum tid, lyder det fra Steven Major, der obligationschef hos HSBC Holdings, over for Bloomberg News.

- Om et år vil renterne være lavere, end de er nu. Fem år ude i fremtiden tvivler jeg på, at de vil være meget højere end nu, påpeger han videre.

Fra eurozonen landede den endelige opgørelse over udviklingen i forbrugerpriserne i september mandag formiddag. Den var helt som ventet og viste dermed en stigning i forbrugerpriserne på 0,4 pct. både på måneds- og årsbasis.

/ritzau/FINANS