Mandagens obligationer: Investorerne søgte mod de sikre havne

Der var pæn interesse for statsobligationer på finansmarkederne mandag, hvor investorerne generelt set holdt lidt igen med risikoen frem mod juleferien.

Herhjemme dykkede renten på den toneangivende statsobligation med 5 basispoint til 0,37 pct., og rundt i Europa var udviklingen stort den samme.

Fra makrofronten kunne investorerne notere sig, at det tyske erhvervsindeks Ifo, der dækker over en rundspørge blandt 7000 virksomheder, steg til 111,0 i december fra 110,4 måneden før.

Tallet overraskede dermed positivt, da økonomer adspurgt af Bloomberg havde regnet med en stigning til 110,6, og Ifo-indekset er nu i det højeste niveau i tre år.

- Den stærke dollarkurs, der ligger på det stærkeste niveau i næsten 14 år, er utvivlsomt en af hovedårsagerne. Mange tyske virksomheder er dybt afhængige af eksporten og nyder derfor godt af en stærkere dollarkurs, der gør tyske varer billigere i USA og andre lande, hvis valuta følger dollar, skriver cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank i en kommentar.

Fra det amerikanske var der derimod en mindre skuffelse, da PMI-tallet for servicesektoren faldt til 53,4 i december fra 54,6 måneden før. Der var ifølge Bloomberg ventet en stigning til 55,2.