Mandagens obl.: Negativ stemning på øget risikoappetit

Læs mere
Fold sammen
Det danske obligationsmarked lukkede mandag med små kursfald, idet en fortsat fremgang på de globale aktiemarkeder mindskede appetitten efter de fastforrentede papirer. Der er i øjeblikket fokus på de politiske stimuleringsplaner, da der er spekulationer om en stor amerikansk pakke fra den kommende amerikanske præsident Barack Obama, som ventes at kunne give skattebesparelser på over 300 mia. dollar. Den største fokus var på udviklingen på aktiemarkedet, idet kalenderen ikke bød på nogen makroøkonomiske offentliggørelser af betydning.

Den toneangivende ti-årige danske statsobligation, 4 pct. 2017, lukkede mandag 0,36 point lavere i kurs 105,16 med en effektiv rente på 3,32 pct. Blandt realkreditobligationerne lukkede 4-35'erne 0,05 point lavere i kurs 92,60 med en effektiv rente på 4,83 pct.

- Obligationsudsalget fortæller os, at det værste fra finanskrisen er overstået, sagde obligationsstrateg David Schnautz hos Commerzbank til Bloomberg News. Alt imens den amerikanske stimuleringspakke tager form, vil risikoappetitten blive øget, mens flugten til sikker havn vil blive reduceret kraftigt, vurderede strategen.

En amerikansk embedsmand og en demokrat oplyste, at den kommende amerikanske præsident Barack Obama vil presse på med skattelettelser, som efter sigende vil beløbe sig til godt 40 pct. af en stimuluspakke til økonomien på angiveligt 775 mia. dollar, som Kongressen skal tage stilling til inden for de næste par uger. Dermed vil skattelettelserne kunne udgøre mere end 300 mia. dollar. Det rapporterede Bloomberg News. Centralbankmedlemmerne Janet Yellen og Charles Evans blev begge citeret fra en konference i San Fransisco søndag for at sige, at en stor stimuleringspakke er nødvendig for økonomien.

Det amerikanske ISM-erhvervstillidsbarometer for december viste fredag et kraftigt fald til 32,4 sammenlignet med 36,2 i november. Analytikerne havde ventet et langt mindre fald til 35,4. En værdi under 50 indikerer tilbagegang i økonomien. Der var tale om det laveste niveau siden 1980 og det øgede usikkerheden om dybden i den igangværende recession.

- Forventningerne hos fremstillingssektoren er meget dystre, sagde cheføkonom Guy Lebas hos finanshuset Janney Montgomery Scott til Bloomberg News. De globale økonomier bløder sammen med den amerikanske, bemærkede cheføkonomen.

Den amerikanske tiårige T-bond lå ved dansk lukketid 21/32 point lavere i kurs 111 10/32 med en effektiv rente på 2,44 pct. Euroen faldt kraftigt mod dollar og kostede ved dansk lukketid 1,3620 dollar.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )