Mandagens obl.: Markante kursfald på udbudsbekymring

Det danske obligationsmarked lukkede mandag med markante kursfald på en kombination af dårlige nyheder for investorerne. Dels var der udsigten til et fortsat stor udbud af nye obligationer fra regeringer i eurozonen, samt en øget risikoappetit efter godt nyt fra den britiske banksektor. Men også eftermiddagens amerikanske nøgletal forstærkede kursfaldende på obligationsmarkedet.

Den toneangivende ti-årige danske statsobligation, 4 pct. 2017, lukkede mandag 1,37 point lavere i kurs 101,67 med en effektiv rente på 3,76 pct. Blandt realkreditobligationerne lukkede 4-35'erne 1,00 point lavere i kurs 89,50 med en effektiv rente på 5,17 pct.

Commerzbank forudså mandag, at regeringerne i eurozonen vil lancere auktioner for 13 mia. euro i denne uge, mens den amerikanske regering vil sælge værdipapirer for 78 mia. dollar.

- På grund af omfanget af de nuværende bekymringer omkring mængden af nye obligationer i eurozonen, er det ganske naturligt at antage at den sure stemning vil vare ved blandt de fastforrentede papirer, sagde obligationschef Charles Diebel hos Nomura International til Bloomberg News.

Mandag eftermiddag kom der tal for det amerikanske boligmarked ved salget af eksisterende boliger, som viste en overraskende stigning på 6,5 pct. til 4,74 mio. enheder i december sammenlignet med nedreviderede 4,45 mio. enheder måneden forinden. Analytikerne havde ventet et fald til 4,40 mio. enheder i december.

- Salget skal sættes op mod et endnu større fald i den foregående måned, sagde økonom David Sloan hos 4Cast til Bloomberg News. Tendensen er stadig negativ, selvom billige priser på boliger tiltrækker flere købere. Jeg tror ikke, at salget i december er et klart tegn på et opsving på det amerikanske boligmarked, vurderede økonomen.

Endnu en amerikansk opgørelse var på programmet, idet tal for de ledende økonomiske indikatorer viste en fremgang på 0,3 pct. i december i forhold til et fald på 0,4 pct. måneden forinden. Analytikerne havde her ventet et fald på 0,2 pct.

Den amerikanske tiårige T-bond lå ved dansk lukketid 37/32 point lavere i kurs 109 10/32 med en effektiv rente på 2,66 pct. Euroen lå kraftigt styrket mod dollaren, og ved dansk lukketid kostede en euro 1,3142 dollar.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )