Mandagens obl.: Fortsat kamp mod et credit crunch

 

Investorerne fik mandag mod på at tage lidt ekstra risiko, og de søgte derfor væk fra de fastforrentede papirer, som tabte værdi. Centralbankerne på begge sider af Atlanten skød igen likviditet ud i banksektoren for at bekæmpe et såkaldt credit crunch (banker skærper lånekravene og øger udlånsrenterne, hvilket rammer investeringerne). Bekymringen for et credit crunch udspringer af problemerne på det amerikanske kreditmarked.

 

Den toneangivende danske statsobligation, 4 pct. 2015, lukkede mandag 0,25 point lavere i kurs 97,05 med en effektiv rente på 4,43 pct. Blandt realkreditobligationerne sluttede 4-35'erne 0,08 point lavere i kurs 89,13 med en effektiv rente på 5,16 pct.

 

Centralbankerne verden over har foretaget kapitalindsprøjtninger for at bekæmpe et credit crunch. Mandag skød både Den Europæiske Centralbank og den amerikanske centralbank likviditet ekstra i banksektoren, hvilket også var tilfældet både torsdag og fredag.

 

- Vi så mandag den modsatte effekt af flugt til sikker havn, idet aktiemarkederne vandt frem, udtalte obligationschef hos Nomura International, Charles Diebel, til Bloomberg News. ECB har reageret hurtigt og effektivt og kapitalindsprøjtningen har beroliget et nervøst aktiemarked, vurderede chefen.

 

Ved eftermiddagstid fik investorerne præsenteret den amerikanske detailsalgsopgørelse for juli. Detailsalget eksklusiv biler steg 0,4 pct. i juli, hvilket også var ventet af analytikerne. Dog blev forrige opgørelse oprevideret til et fald på 0,2 pct. i juni fra et fald på 0,4 pct.

 

De britiske producentpriser blev præsenteret mandag formiddag, og de viste en stigning på 0,2 pct. i juli, hvor der var ventet en lidt større stigning på 0,3 pct. På årsbasis steg priserne 2,4 pct.

 

Den toneangivende amerikanske T-bond lå ved dansk lukketid 1/32 point højere i kurs 100 18/32 med en effektiv rente på 4,80 pct. Den amerikanske dollar blev styrket mod euroen. Ved dansk lukketid kostede en euro 1,363 dollar.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )