Mandagens Børsbarometer: Stærk aktiedag i vente efter rygter om aftale mellem USA og Kina

USA og Kina er angiveligt i den sidste af fase af forhandlinger om en handelsaftale, der fjerner straftold på varer. Det sender aktier op over hele linien i dag.

Trump og Xi er tæt på at nå en handelsaftale, skriver udenlandske medier. Foto: Nicolas Asfouri/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere

Vi går en stærk start på aktieugen i møde i dag med flotte stigninger i Asien og futures i både USA og Europa i positivt territorium.

Den optimistiske stemning på markederne kommer efter forlydender om, at USA og Kina nu er meget tæt på at nå en handelsaftale, der vil fjerne amerikansk straftold på en række kinesiske varer.

Handelskrigen mellem USA og Kina har domineret investorhumøret i flere måneder nu og skabt frygt for, at den protektionistiske tilgang til handel ville svække global økonomisk vækst. Det var også en af hovedårsagerne til, at finansmarkederne dykkede sidst på året og gjorde december til en af de værste aktiemåneder i flere år.

Investorerne har derfor sukket efter en løsning på konflikten længe, og en endelig aftale kan ifølge aktiestrateger sende aktier tilbage mod de rekordniveauer, vi så sidste sommer. I dag er det - ikke overraskende - især kinesiske aktier, der har det godt, med Shanghai Composite oppe 1,1 pct. og Hong Kongs Hang Seng 0,6 pct. højere.

Den amerikanske præsident Donald Trump og hans kinesiske ditto Xi Jinping skal måske allerede mødes senere i marts og underskrive en aftale. Ifølge The Wall Street Journal er det dog ikke en done deal endnu - begge sider løber nemlig ind i potentiel modstand derhjemme fra højtstående embedsmænd, der ser aftalen som for blød for den anden part.

I løbet af weekenden har der også været nyheder om den anden store bekymring for aktiemarkederne - Brexit. EUs chefforhandler Michel Barnier siger nu i et interview med Die Welt, at han er villig til at give Storbritannien yderligere garantier for, at den midlertidige »backstop« løsning til nordirske grænse vitterligt kun bliver midlertidig. Grænsen mellem Nordirland og Irland har vist sig at være en af de helt store forhindringer for at få en skilsmisseaftale igennem det britiske parlament, så lidt velvilje fra Bruxelles kan hjælpe til at få en aftale til at glide ned. Pundet stiger her til morgen til 8,70 kroner.

Herhjemme starter ugen også med nogle spændende aktienyheder.

Udbyttesæsonen er ved at gå i gang, og ifølge Jacob Pedersen fra Sydbank er der igen lagt op til udbyttefest, men dog ingen nye rekorder. Han forventer, at de største danske selskaber vil udbetale cirka 78 mia. kroner til aktionærerne over de kommende uger i form af udbytter for 2018. Det er en pct. mindre end sidste års rekordtal, men stadig solidt taget i betragtning, at 2018 var et herrens aktieår. Ifølge Sydbanks aktieanalysechef får vi en stærk udbyttesæson, fordi indtjeningsniveauet hos de danske selskaber stadig er højt, og fordi det ikke giver mening for virksomhederne at have pengene stående i banken til en nul eller negativ rente.

Det kan rykke markedet i dag

Det er ikke den mest sindsoprivende dag på hverken den politiske eller økonomiske front, men her er et par ting, der er værd at holde øje med

  • Kl. 10:30. PMI-tal for byggesektoren i Storbritannien. Kan påvirke pundet, hvis det viser, usikkerheden over Brexit er begyndt at ramme byggeaktiviteten.
  • Kl. 11. Producentpriser fra eurozonen for januar. Det kan være med til at give et billede af om inflationen er stigende eller vigende, og er på den måde vigtig i forhold til ECB rentepolitk.
  • Kl. 16. Anlægsinvesteringer i USA. Et vigtigt tal for byggeaktiviteten, og dermed også en indikator for landets økonomiske helbred.

Virksomheder i fokus

Markederne lige nu

Asien
Hong Kongs Hang Seng: +0,7 pct.
Kinas Shanghai Composite: +1.1 pct.
Japans Nikkei 225: +1 pct.
Sydkoreas Kospi: -0,2 pct.

Europe (futures)
Danmarks C25: +0,4 pct.
Euro Stoxx 50: +0,5 pct.
Tysklands DAX 30: +0,6 pct.
Frankrigs CAC 40: + 0,5 pct.
Storbritanniens FTSE 100: +0,4 pct.

USA (futures)
S&P 500: +0,4 pct.
Nasdaq: +0,5 pct.
Dow Jones Industrial Average: +0,4 pct.