Mandagens aktier: Vestas og Mærsk sikrede festfyrværkeri i C20

Weekendens nytårsfest kunne mandag fortsætte på det danske aktiemarked, hvor der stort set ingen tømmermænd var at spore blandt de danske eliteaktier.

Foto: aon
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Særligt begejstrede var investorerne for Vestas- og A.P. Møller-Mærsk-aktierne, der med markante stigninger sikrede et løft på 1,8 pct. til 1038,42 for C20 Cap.

Alt imens holdt markederne i blandt andet Japan, Storbritannien og USA forlænget weekend og tager først hul på det nye år tirsdag.

- Vi lukkede lidt svagt i 2016, og i dag har vi nok et lidt tyndere marked, da London og også USA holder lukket. Men der er lidt nye penge i markedet, og det giver en god interesse, siger Ole Kjær Jensen, afdelingsdirektør for aktier i Sydbank.

VESTAS LØFTET AF ORDREBOOM

Vestas-aktien endte øverst i C20 Cap, efter at flere analytikere har udtalt sig positivt om udsigterne for vindmølleproducenten efter selskabets ordreslutspurt i december.

Blandt dem er Klaus Kehl, som er aktieanalytiker hos Nykredit Markets, og han peger på, at den nervøsitet, som flere markedsdeltagere har forbundet med USA?s tiltrædende præsident, Donald Trump, og amerikansk energipolitik, bliver reduceret efter Vestas ' ordreboom.

- Samlet set må man sige, at den ordreindgang, Vestas har leveret i fjerde kvartal, er utrolig flot, konstaterer han.

Han mener, at den bugnende ordrebog giver anledning til at kigge mere positivt på estimaterne for vindmølleproducenten.

Vestas-aktien endte den første handelsdag i 2017 med en stigning på 4,6 pct. til 480,10 kr.

MÆRSK FÅR KØBSANBEFALING

Herefter fulgte Mærsk-aktierne med en stigning på 3,5 pct. til 11.660 kr. i B-aktiens tilfælde. Aktien blev løftet af en hævet anbefaling fra det svenske finanshus SEB, der nu anbefaler nu at købe Mærsk-aktierne ifølge Bloomberg News.

Den tidligere anbefaling var "hold". Kursmålet er i samme ombæring sat op til 13.000 kr. fra 10.000 kr.

Maersk Drilling kunne desuden fortælle, at det er blevet tildelt en kontrakt med Repsol Columbia for flyderiggen Maersk Developer. Kontraktens værdi estimeres til at være på 12 mio. dollar, og den varsler bedre tider, mener analytiker ved Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen.

- Det er ikke helt uvæsentligt, at der begynder at tikke nogle ordrer ind igen i et marked, hvor priserne fortsat er meget lave. Kontrakten er jo ikke den største, men den er måske et positivt tegn, som folk har gået og ventet på, siger han.

Projektet ventes at blive igangsat i andet kvartal 2017 og kommer til at strække sig over forventeligt 42 dage.

LUNDBECK TÆT PÅ REKORD

Blandt de stigende aktier var også Lundbeck, som har været stigende de sidste par måneder i troen på, at medicinalselskabet kan levere stærke resultater de kommende år.

Mandag steg aktien 2,9 pct. til 295,50 kr. og er dermed tæt på det højeste niveau nogensinde - 298,50 kr. - som blev nået i august 2001.

Lidt hovedpine var der til gengæld for TDC, der nytårsaften ikke gjorde den bedste reklame for sin tv-udbyder, Yousee. Selskabets kunder fik sort skærm før dronningens nytårstale.

Efterfølgende har Yousee lovet kompensation til kunderne i form af en "underholdningsoplevelse."

Mandag blev aktien straffet med et dyk på 0,8 pct. til 35,96 kr., hvilket gjorde den til en af blot to faldende aktier i C20 Cap.

Uden for C20 Cap lød det fra Aalborg Boldspilklub (AaB), at klubben har ansat Morten Wieghorst som cheftræner, efter at den i midten af december sagde farvel til Lars Søndergaard. AaB-aktien steg med 1,2 pct. til 0,26 kr.