Mandagens aktier: Vestas lyser op i lettere negativt marked

Foto: Henning Bagger

Vestas er et af få lyspunkter i en ellers negativ åbning af det danske eliteindeks, C25, mandag, hvor Mærsk og DSV er blandt de mest faldende aktier.

Vindmølleproducenten nyder godt af en stor amerikansk ordre, mens handelsbekymringerne trykker stemningen generelt, og DSV desuden er tynget af en sænket anbefaling.

Efter cirka 20 minutters handel ligger C25-indekset 0,2 pct. lavere i 1132,40, og det følger dermed fald på de øvrige børser i Europa fra ugens start.

USA annoncerede fredag nye toldinitiativer over for Kina, som har svaret igen med tilsvarende tiltag, og det fortsætter med at trykke stemningen hos investorerne.

Ifølge senioraktierådgiver Lars Skovgaard Andersen fra Danske Bank knytter usikkerheden blandt andet til, om handelsspændingerne kan ramme "sentiment" hos virksomhederne i form af udskudte investeringer.

- Hvis handelskrigen eskalerer, kan det ramme stemningen. Selv om det måske ender med, at det ikke bliver til noget, så giver det noget usikkerhed, som måske gør, at du holder igen med et projekt eller en investering.

- Man skal ikke underkende, at det kan ramme en lille smule på "sentiment", og det kan så være noget, som gør, at investor kræver en lidt højere risikopræmie, siger Lars Skovgaard Andersen.

Han vil blandt andet holde øje med, hvordan den amerikanske it-sektor, som er den mest eksportorienterede i USA - og den, der har klaret sig bedst i 2018 - reagerer på de optrappede handelstiltag de kommende dage.

TRE NYE SELSKABER I C25

Mandag er der C25-debut til Royal Unibrew, Ambu og Simcorp, som alle tre har klaret sig godt i år og nu belønnes med en plads i eliteindekset. Ambu stiger 0,9 pct. til 214,60 kr., Unibrew ligger 0,2 pct. højere i 471, mens Simcorp falder 1,7 pct. til 538 kr.

Vestas topper dog i indekset med en stigning på 2 pct. til 427,60 kr. efter den ordre på 442 MW i USA, som selskabet annoncerede sent fredag aften.

DSV, som fredag satte kursrekord, har fået sænket anbefalingen hos finanshuset Morningstar til "sælg" fra "hold", mens kursmålet er fastholdt på 403 kr.

Fredag aften kom det endvidere frem, at kursmålet for Mærsk B er sænket 20 pct. hos Clarksons Platou Securities. Det nye kursmål lyder på 12.698 kr. mod førhen 15.833 kr.

DSV falder 1,2 pct. til 550 kr., og Mærsk B ligger 0,7 pct. lavere i 9684 kr.

NKT UDE AF ELITEINDEKSET

Uden for C25 falder NKT 2,5 pct. - som med virkning fra mandag er trådt ud af indekset - efter at den franske rival på kabelområdet, Nexans, er kommet med nogle skuffende forventninger til 2018.

Selskabet melder blandt andet om en brat opbremsning inden for højspændingssegmentet. Tilsvarende meldinger er der tidligere kommet også fra NKT, som i 2018 har mistet 32 pct. af sin børsværdi.

Onxeo, som er børsnoteret både i Paris og i København, har indgået en aftale med Nice & Green S.A. om, at det skal tegne aktier i Onxeo for 5,4 mio. euro over de kommende ti måneder. Det fremgik af en meddelelse fredag.

Aktien falder 1,7 pct. til 9,63 kr.

/ritzau/FINANS