Mandagens aktier: Vestas førte an i lettet marked

Det danske aktiemarked var i storform mandag, da investorerne brugte udsigten til en snarlig amerikansk skattereform til at købe op.

Læs mere
Fold sammen

Særligt Vestas fik en god start på ugen, da vindmølleproducenten og de øvrige aktører i branchen ikke ser ud til at blive ramt tilnærmelsesvis så hårdt af reformen, som det tidligere har været frygtet.

Det danske C25-indeks, som mandag afløste C20 Cap som retningspil for markedet, steg 1,5 pct. til 1139,47 med stigninger i 23 ud af 25 aktier.

- Skatteaftalen betyder, at personskatten i USA bliver lavere, og det kan give et øget forbrug og højere vækst, hvilket set fra et europæisk og dansk synspunkt især kommer eksportvirksomhederne til gode. Samtidig er der også en forventning om en styrket dollar på bagkant af aftalen, siger Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg i Formuepleje.

De amerikanske politikere nåede sent fredag til enighed om hovedpunkterne i aftalen, som forventes at blive stemt igennem i denne uge.

- Der har været en del usikkerhed om skattereformen gennem en længere periode, og derfor giver det en vis lettelse, at der nu er kommet en afklaring, siger børsmægler Anne Sophie Riis fra ABG Sundal Collier.

VIND SLAP NÅDIGT FRA REFORM

Vestas sluttede øverst i C25-indekset med en stigning på 4,2 pct. til 436,60 kr. Vindmølleproducenten har været i fokus de seneste mange uger på grund af usikkerhed om skattereformen.

I de første forslag fra Repræsentanternes Hus og Senatet var der lagt op til en beskæring af skatterabatordningen PTC og indførelsen af en ny skat kaldet Beat, som ville udligne de positive effekter af PTC for de multinationale selskaber, der ofte investerer i energiprojekter.

Nu ser det ud til, at PTC-ordningen ikke bliver rørt, og at investorerne kan beholde 80 pct. af skatterabatten frem til 2025.

- Det kan måske give flere amerikanske ordrer for Vestas i både indeværende år og næste år, siger Anne Sophie Riis fra ABG Sundal Collier.

Desuden bekræftede Vestas en vindmølleordre til Sverige på 357 megawatt (MW), som selskabet først havde refereret til i en meddelelse fredag, hvor det på det tidspunkt forlød, at der var indgået en betinget aftale om et projekt på minimum 300 MW.

Coloplast var også i toppen af markedet det meste af dagen. Selskabet annoncerede et opkøb af den franske distributør SAS Lilial, som det overtager for 264 mio. kr. Coloplast-aktien steg 2,1 pct. til 493,60 kr.

I bunden af C25 sluttede Genmab med et fald på 0,1 pct. til 1031 kr. ABG sænkede kursmålet til 1570 kr. fra 1430 kr., men er fortsat positiv med en købsanbefaling.

BANKER LØFTET AF RBC

Danske Bank og Nordea var i fokus, da Royal Bank of Canada gentog sin positive anbefaling "outperform" og løftede kursmålet for begge aktier. Danske Bank-aktien steg 1,7 pct. til 243,30 kr., mens Nordea-aktien lukkede 2,4 pct. højere i 76,25 kr.

H+H fortsatte fredagens fremgang, hvor selskabet annoncerede et køb af en lille bid af cementgiganten Heidelbergcement for 818 mio. kr. Danske Bank gentog sin købsanbefaling og løftede kursmålet med 20 kr. til 170 kr. H+H-aktien steg 2,8 pct. til 130 kr.

I den mere kuriøse afdeling havde Intermail en pudsig dag på børsen, da selskabets aktie via én handel på 12 kr. faldt omkring 80 pct.

Senere rettede kursen sig, og aktien lukkede 9 pct. lavere i 7,10 kr.