Mandagens aktier: Tunge Novo tvang pilen i positiv retning for C20

Når det kommer til at være det mest tungtvejende lod blandt eliteselskaberne herhjemme, er der ingen over eller ved siden af Novo Nordisk, som mandag på få timer nærmest egenhændigt vente et minus til et plus for C20 Cap.

Foto: Liselotte Sabroe

Indekset sluttede 0,2 pct. højere i 1183,61 efter at have ligget i et beskedent minus det meste af dagen. Ændringen indtraf ud på eftermiddagen, da der blev offentliggjort dokumenter frem mod et møde onsdag, hvor et ekspertudvalg under de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, skal beslutte, om det vil anbefale godkendelse af Novo-midlet Semaglutid i USA.

I analytikerkorpset var der overvejende enighed om, at dokumenterne var positiv læsning set med Novo-briller, og investorerne kvitterede ved at sende medicinalaktien op med 5,0 pct. til 312,70 kr. Før offentliggørelsen af dokumenterne lå aktien i 309,10 kr.

- Alt i alt ser vi ingen røde flag i vores første læsning af dokumenterne, og vi regner med en robust godkendelse af Semaglutid på onsdag, skriver Peter Sehested, der er Novo-analytiker hos Handelsbanken, i et notat ifølge Bloomberg News.

Blandt de andre eliteselskaber var der også fokus på vindmølleproducenten Vestas, som sluttede 3,5 pct. lavere til 553 kr. Det gav automatisk en sidsteplads i eliteindekset.

Kursfaldet hang sammen med, at den tysk-spanske konkurrent, Siemens Gamesa, sent fredag nedjusterede sine forventninger til helåret blandt andet på grund af svære markedsvilkår og prispres. Oveni var det anden nedjustering på blot tre måneder fra selskabet.

- Det giver noget usikkerhed om, hvorvidt der er noget prispres i sektoren. Og det er det, som smitter af på Vestas, fortæller afdelingsdirektør for aktiehandlen i Sydbank, Ole Kjær Jensen.

I bunden af eliteindekset endte også Lundbeck, efter at medicinalvirksomheden fik sænket sin anbefaling af Credit Suisse til den negative "underperform". Før da havde schweizerne en "neutral"-anbefaling.

Forklaringen fra Credit Suisse, som har et kursmål på 380 kr. for Lundbeck-aktien, er, at værdisætningen for selskabet er strakt ud, og at væksten de næste år forventes på et lavere niveau sammenlignet med de nærmeste konkurrenter. Lundbeck faldt med 3,1 pct. til 384 kr.

Uden for eliteindekset var der særligt fokus på Topdanmark, som steg 3,9 pct. til 254,90 kr. Forsikringsselskabet havde før markedsåbning opjusteret sine forventninger til 2017, da eksempelvis vejret har udviklet sig bedre end ventet i året.