Mandagens aktier: Trumps toldtrussel rammer Rockwool og Mærsk i rødt C25

Rockwool og Mærsk-aktierne roder rundt i bunden af det danske aktiemarked mandag middag, hvor den generelle stemning på markedet er negativ, efter at USA har varslet nye tiltag i sin globale toldkrig.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, planlægger fra 10. juni at lægge 5 pct. på al import fra Mexico. Siden vil tolden stige støt til 25 pct., indtil al ulovlig indvandring over grænsen mellem USA og Mexico er blevet stoppet.

Meldingen, der kom efter dansk børslukning fredag, skabte uro på Wall Street op til weekenden, og herhjemme følger det danske eliteindeks, C25, op på de amerikanske fald ved at dykke med 1 pct. til indeks 1086,19.

Værst i C25-indekset går det ud over Mærsk B-aktien, som sendes ned med 3,8 pct. til 6904 kr., samtidig med at A-aktien bakker med 3,7 pct. til 6570 kr. Foruden de negative toldnyheder bliver rederikoncernen også ramt af et sænket kursmål hos Goldman Sachs, der nu har et kursmål på 9200 kr. mod før 9800 kr. Anbefalingen er dog stadig »køb«.

For Rockwool, der falder med 4 pct. til 1640 kr., er der også analysenyt, idet Morgan Stanley har indledt dækning af aktien med den negative anbefaling »undervægt« og et kursmål på 1560 kr.

Danske Bank blander sig ligeledes blandt de faldende aktier i C25-indekset, hvor aktien i Danmarks største bank går tilbage med 1,8 pct. til 108 kr. Mandag morgen har Danske Bank solgt sin portefølje af estiske privatkunder for lidt over 3 mia. kr.

Genmab stiger som en af få

I det positive felt af C25-aktier stiger Genmab med 0,5 pct. til 1153,50 kr. Det sker, efter at biotekselskabet har meddelt, at de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, har kappet fire måneder af behandlingstiden for ansøgningen om en udvidet godkendelse af selskabets kræftmiddel Darzalex.

FDA venter nu at komme med en tilbagemelding om en eventuel godkendelse som førstebehandling sammen med Velcade og kemoterapiformen Thalidomid samt hormonpræparatet Dexamethason allerede den 26. september. Darzalex er i forvejen godkendt i en lang række kombinationer i USA.

Hos Vestas kunne der i fredags oplyses om en ordre på 97 megawatt (MW) til et projekt i Brasilien. Med ordren har Vestas nu annonceret ordrer med en samlet kapacitet på 5168 MW i indeværende år - dog fraregnet uannoncerede ordrer. Sidste år fik Vestas ordrer for samlet 12.889 MW. Mandag middag falder Vestas-aktien 1,8 pct. til 538 kr.

Uden for eliteindekset har Glunz & Jensen, der leverer løsninger globalt til prepress-industrien, leveret regnskab for 2018/19, og det viser et underskud på bundlinjen mod et overskud året før. Aktien i Glunz & Jensen reagerer på regnskabet ved at stige 7,4 pct. til 49,20 kr.

Endelig falder Netcompany-aktien 3,4 pct. til 250 kr., selv om Handelsbanken har indledt dækning af aktien med anbefalingen »køb« og et kursmål på 310 kr.

/ritzau/FINANS