Mandagens aktier: Strejkeramt SAS får stryg mens Novo starter i toppen

Luftfartsselskabet SAS får igen stryg på den københavnske fondsbørs mandag, hvor medicinalselskabet Novo Nordisk omvendt er en af dagens vindere.

Det danske C25-indeks starter mandag 0,1 pct. højere i 1157,07, og et løftet kursmål er med til at sende Novo Nordisk mod toppen, mens Tryg og Demant tynger indekset.

En af dagens helt store historier er igen mandag om SAS, der fortsat er ramt af en strejke blandt piloterne, og 1213 flyvninger aflyses mandag og tirsdag.

På den ene side risikerer selskabet at sætte hele årets overskud over styr på få dages strejke. Omvendt vil selskabet på ganske kort tid sandsynligvis få røde tal på bundlinjen, hvis det giver efter for de strejkende piloters krav, vurderer aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen.

»Med de nye aflysninger, så er vi oppe på fem dage uden fly i luften. Og hvis det koster mellem 60 og 80 millioner svenske kroner om dagen, så er vi allerede oppe på et anseligt trecifret millionbeløb, det har kostet SAS.«

»Inden strejken brød ud, havde jeg en forventning om, at SAS i 2019 ville tjene omkring 1,2 milliarder svenske kroner før skat. Så hvis strejken varer i omtrent 14 dage, så er det overskud vekslet til underskud,« siger han til Ritzau.

Strejken begyndte fredag, hvor aktien dykkede 4,6 pct. Mandag falder den yderligere 4,4 pct. til 12,45 kr.

KURSMÅLSÆNDRINGER TIL NOVO, DEMANT OG TRYG

Novo Nordisk får også del i opmærksomheden mandag, efter at medicinalselskabet har fået hævet anbefalingen til outperform fra tidligere neutral af Credit Suisse. Det fremgår af Reuters. Samtidig har bankens analytikerne sat kursmålet op med 50 kr., så det nu er på 360 kr.

Aktien stiger 1,1 pct. til 331 kr. fra start.

Tryg har også fået hævet kursmålet til 140 kr. fra 132 kr. af HSBC. Det britiske børshus har dog stadig ikke megen tiltro til aktien. Anbefalingen er stadig reducer. Aktien falder 0,5 pct. til 204,20 kr.

Omvendt har Jyske Bank sænket både anbefalingen og kursmålet for aktien i høreapparatselskabet Demant. Anbefalingen lyder nu på »hold« mod tidligere »køb,« mens kursmålet er skåret til 220 kr. fra 235 kr., viser data fra Bloomberg News.

Demant-aktien falder 0,1 pct. til 200,80 kr.

A.P. Møller-Mærsks aktionærer kan desuden skæve til regnskabstal fra konkurrenten Orient Overseas Container Line (OOCL), der kom gennem sit første kvartal med en omsætningsvækst på 5,9 pct. på årsbasis til 1460 mio. dollar.

Mærsks B-aktie falder 0,3 pct. til 8876 kr.

I løbet af ugen offentliggør en lang række store danske selskaber deres kvartalsregnskaber, og tirsdag gælder det for Danske Bank og Nordea, der starter mandagen med henholdsvis en stigning på 0,8 pct. til 129,55 kr. og et fald på 0,3 pct. til 55,22 kr.

Mandag kommer der blot regnskaber fra mindre selskaber som NTR og Smallcap Danmark.

/ritzau/FINANS