Mandagens aktier: Solide kursfald under lav omsætning

Læs mere
Fold sammen
Stemningen vendte mandag middag, hvorfor C20-indekset lukkede 1,8 pct. lavere i 254,53. Det skete, selvom både den danske og britiske regering var aktuel med endnu en bankpakke, men store voldsomme fald i netop de britiske bankaktier fik investorerne til at sælge ud af aktierne. Omsætningen var meget lav, eftersom de amerikanske aktiemarkeder var lukket på grund af helligdag. D/S Norden lå med største fald i C20, mens Genmab gik alene mod strømmen.

- Bankerne var i fokus mandag efter bankpakke nummer to. Det er ellers en fornuftig pakke, som er blevet sat sammen, men det er værd at bemærke, at staten også tager sig pænt betalt, sagde afdelingschef for skandinaviske aktier Ole Kjær Jensen fra Sydbank til RB-Børsen. Kraftige fald i de britiske bankaktier og en nedjustering fra BASF fik investorerne til at sælge ud på en dag med meget lav omsætning, bemærkede afdelingschefen.

Danske Bank lukkede 0,9 pct. lavere i kurs 57,8, mens Nordea lukkede 4,9 pct. lavere i kurs 31,3. Staten vil give banker og realkreditinstitutter mulighed af at tage ekstra lån på samlet 100 mia. kr., hvor der bliver lavet tre rentesatser mellem 9 og 11 pct. - alt efter den enkelte banks stabilitet. Den tilførte kapital er hybrid kernekapital, og bankerne vil dermed styrke deres balancer. Efter at bankerne har taget imod pakken, skal de have en kernekapital på mindst 12 pct.

A.P. Møller - Mærsk lukkede 4,2 pct. lavere i kurs 27.700. Nummer to hos Maersk Line, Michael Deleuran, nedtonede mandag forventningerne til containermarkedet over for dagbladet Børsen.

- I år skal vi ikke vente os ret meget og med de seneste tal, der er kommet, går det den forkerte vej i forhold til forventningerne, udtalte senior vice president Michael Deleuran fra Maersk Line til Børsen. I forsommeren lød Maersk Lines egne forventninger på en vækst på 5-6 pct.

Investorerne i Lundbeck og Novo Nordisk afventer indsættelsen af den kommende amerikanske præsident Barack Obama, som kan give de danske medicinalselskaber modvind i USA. Barack Obama er stor tilhænger af billige kopiprodukter, og han er nødt til at skære i medicinbudgetterne. Ifølge analytikerne hos finanshuset Standard & Poor's risikerer branchen at miste 10 pct. af salget. Det skrev Jyllands-Posten. Novo Nordisk lukkede 0,2 pct. lavere i kurs 298, mens Lundbeck lukkede 0,4 pct. lavere i kurs 119,5.

FLSmidth lukkede 3,2 pct. lavere i kurs 161,3. FLSmidth oplyste mandag, at 600 medarbejdere afskediges, hvilket svarer til ca. 6 pct. af den samlede arbejdsstyrke. Afskedigelserne vil have en marginal positiv effekt på i år og få fuld effekt fra 2010. Den franske cementproducent Lafarge ser fortsat de nye markeder som vækstmotorer. Det oplyste den administrerende direktør Bruno Lafont i et interview med den franske avis Les Echos.

DSV lukkede 3,8 pct. lavere i kurs 57,5. Den tyske konkurrent Deutsche Post, som står bag DHL, har aflagt foreløbige regnskabstal for 2008, som var lidt bedre end ventet. Deutsche Post har nydt godt af en stram omkostningsstyring.

SAS har indgået en aftale med det norske olieselskab Statoil Hydro om selskabets flyrejser. Aftalen har en værdi på op til 3 mia. norske kr. (2,4 mia. danske). Hvert år har aftalen nemlig en værdi på omkring 500 mio. norske kr., og den løber over tre år med mulighed for forlængelse på to år. Dermed er det den største lufttransport aftale nogensinde i Norge, oplyser SAS i en pressemeddelelse. Aktierne i SAS lukkede alligevel 2,8 pct. lavere i kurs 31,8.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )