Mandagens aktier: Rockwool fortsatte fremgang i opstemt marked

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rockwool lagde sig sammen med høreapparatselskaberne GN og Demant i spidsen for en overbevisende stigning for det danske aktiemarked målt på C25-indekset på første handelsdag efter den fire dage lange Kristi himmelfartsweekend.

Eliteindekset lukkede mandag i 1322,20 eller pæne 1,6 pct. højere end onsdag før Kristi himmelfartsdag, med en stigning på 8,1 pct. til 1836 kr. for Rockwool.

Der var mandag ingen konkrete nyheder fremme om den danske isoleringskoncern, men hos ABG Sundal Collier sætter aktieanalytiker Laurits Louis Kjærgaard stigningen i forbindelse med, at der sidste uge blev lækket detaljer fra EUs store corona-genopretningsplan. Her lyder det blandt andet, at der kommer til at falde store investeringer til renovering af boliger.

Over de seneste fire handelsdage er Rockwool-aktien steget over 22 pct.

Spejlede Europa

I Sydbank noterer afdelingsdirektør Ole Kjær Jensen, at fremgangen på det danske aktiemarked afspejler udviklingen i de europæiske, hvor der samlet set er plusser i alle underindeks, med it, industri og medico i toppen.

På det danske marked manifesterede den udvikling sig blandt andet i et plus til it-aktien Simcorp, som steg 3,6 pct. til 719,50 kr.

»I medico kommer Demant, GN og Coloplast med, konstaterer Ole Kjær Jensen. Coloplast steg 3,6 pct. til 1138,50 kr., mens Demant og GN blev løftet henholdsvis 4,2 pct. til 185,50 kr. og 3,6 pct. til 357,40 kr.«

Høreapparatselskaberne GN og Demant fik ellers sænket kursmålene hos Commerzbank til henholdsvis 410 kr. fra 440 kr. for GN og til 230 kr. fra 280 kr. for Demant. UBS sænkede desuden sit kursmål for Demant til 185 kr. fra 230 kr., men hævede kursmålet for GN til 340 kr. fra 320 kr.

Ole Kjær Jensen hæfter sig også ved et plus til Pandora på 2,9 pct. til 300,80 kr.

»De åbner 50 pct. af butikkerne på det nordamerikanske marked, og det marked udgør jo godt og vel 20 pct. af selskabets omsætning,« bemærker han.

Carlsberg i engelsk samarbejde

Andre selskabsrelaterede nyheder var, at Carlsberg fredag oplyste, at bryggeriet har dannet et joint venture i England med britiske Marston Brewing Company. Carlsberg skyder 2,3 mia. kr. ind i den nye konstruktion.

Marston Brewing Company ejer over 1400 pubber i Storbritannien og står desuden bag en række populære øl.

Bryggeriaktien sluttede mandag med et plus på 0,9 pct. til 851,60 kr.

Nederst i C25 sluttede Danske Bank og Jyske Bank med fald på henholdsvis 1,1 pct. til 75,96 kr. og 0,7 pct. til 174,55 kr. uden selskabsspecifikke nyheder, men i overensstemmelse med lav interesse for finansaktier i det meste af Europa.

Plusser på sidelinjen

Blandt sidepapirerne meddelte Orphazyme fredag, at det kan komme hurtigere igennem en eventuel godkendelsesproces i USA med midlet Arimoclomol til behandling af sklerose-sygdommen ALS.

Det skyldes, at midlet, der i øjeblikket undergår fase 3-studier, har fået tildelt en såkaldt "fast track"-status hos de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA. Aktien steg 10,4 pct. til 106 kr.

Zealand Pharma oplyste fredag, at de amerikanske sundhedsmyndigheder har accepteret registreringsansøgningen for markedsføringen af nødpennen Hypopal med midlet Dasiglucagon til behandling mod akut lavt blodsukker.

Analytiker Peter Welford fra finanshuset Jefferies estimerede i sidste uge et topsalg af nødpennen som nødbehandling til diabetikere, der oplever alvorlige episoder af for lavt blodsukker, på 220 mio. dollar, eller 1,5 mia. kr. Mandag løftedes aktien 7,5 pct. til 261,40 kr.

For SAS sluttede dagen med et plus på 7,4 pct. til 6,6 kr., og her kan nyheder fra den tyske storebror, Lufthansa, være medvirkende årsag.

»Lufthansa er steget det meste af dagen, efter at staten har indgået aftale om en hjælpepakke. Og generelt stiger "travel- and leisure"-aktier Europa på baggrund af stadig mere positive toner om genåbning efter corona,« konstaterer Ole Kjær Jensen.

/ritzau/FINANS