Mandagens aktier: Revanche trækker Genmab til tops i stille C20

En lille revanche til Genmab efter sidste uges kursfald sendte medicinal-aktien til toppen af den danske C20 Cap-indeks.

Foto: NF.
Læs mere
Fold sammen

Genmab bidrog dermed til en lille smule liv i et næsten stillestående eliteindeks, der sluttede mandagen i 1054,76 eller 0,4 højere end slutniveauet fredag i sidste uge.

I USA og i London var finansmarkederne lukkede, og det trak en stor del af vitaliteten ud af de europæiske aktiemarkeder, hvor omsætningen i det brede fælleseuropæiske Stoxx 600 indeks lå omkring 70 pct. under normalen. Og med en stigning i Genmab på 1,4 pct. til 1194 kr. som undtagelsen lå bevægelserne i C20 inden for plus/minus 1 pct.

- Den er kommet lidt op igen, men havde jo en lille nedtur i sidste uge efter salgstallene for Darzalex, mener Ole Kjær Jensen, afdelingsdirektør i Sydbank.

Tallene viste et fald i salget på 9 pct. til 32,9 mio. kr., og aktien faldt på dagen og de efterfølgende to med små 4,5 pct. fra rekordniveauet i 1229 kr., inden udviklingen igen vendte mandag.

Umiddelbart før lukningen mandag oplyste selskabet, at det har modtaget milepælsbetaling på 30 mio. dollar fra samarbejdspartneren Janssen.

NYHEDSFATTIG DAG

Men mere specifikke nyheder om eliteaktierne har det været svært at få øje på.

- Der har jo ikke være nævneværdige nyheder i Danmark, og vi har været præget af, at der har været lukket i England og i USA. Det har været en overordentlig stille dag på markedet, konstaterer Ole Kjær Jensen.

- Der er jo rigtig meget, der plejer at komme fra London, og der er mange af de store finanshuse, også amerikanske, der handler europæiske aktier derfra. Og du ser også, at lige på nær et par op- og nedjusteringer fra et par danske huse, så har der stort set ikke været nogle op- eller nedjusteringer i Europa, for de sidder jo i London og laver tingene. Så også derfra mangler der inspiration til noget handel, forklarer han.

Vestas-aktien er en af de få aktier, der har fået eksplicit analytikeropmærksomhed mandag. Jyske Bank har løftet kursmålet for aktien til 565 kr. fra 515 kr. Aktien faldt 0,1 pct. til 475 kr.

Den generelle tendens i markedet har være positiv, konstaterer afdelingsdirektøren, baseret på plusser i Asien og i USA i fredags, hvor den amerikanske centralbankchef, Janet Yellen, udtalte, at USA's økonomi er stærkt nok til at kunne bære en renteforhøjelse inden for de kommende måneder.

FOKUS PÅ MATAS

- Selskabsmæssigt har der været fokus på Matas efter regnskabet i fredags. Danske Bank har jo sænket anbefalingen af aktien i dag til "hold" fra "køb" og kursmålet sænkes. Og vi har fået regnskab fra Per Aarsleff, der skuffede med en nedjustering, påpeger Ole Kjær Jensen.

Matas-aktien reagerede med et fald på 3,3 pct. til 118,50 kr., mens Per Aarsleff-aktien mistede 6,7 pct. til 167 kr.

Per Aarslev måtte i sit halvårsregnskab erkende, at ordrerne ikke kommer i det ventede tempo, og forventningerne til årets overskud skrues ned til 400 mio. kr. fra 430 mio. kr., mens indtjeningen i årets første halvdel blev reduceret til 171 mio. kr. før skat fra 190 mio. kr.

BANK TIL BIO PORTO

Mest dynamik var der at finde hos det lille biotekselskabet Bioporto, som sluttede med et stort minus på 45,7 pct. til 2,45 kr. efter dårlige nyheder fra USA. Her har sundhedsmyndighederne nemlig har sagt nej til at godkende selskabets flagskibsprodukt, og det koster en nedjustering.

Selskabet fortalte lørdag, at de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, har afvist selskabets registreringsansøgning til godkendelse af The NGAL Test.

Afvisningen begrundes med, at ansøgningen ikke giver tilstrækkelige kliniske og analytiske data til at understøtte testens godkendelse. Afvisningen medfører, at selskabet nedjusterer forventningerne til omsætningen og indtjeningen i 2016.

- Vi er meget skuffede, men vi er ikke slået ud. Vi er overraskede, fordi vores tolkning af data fra NGAL er positiv, men i vores underdata har FDA fundet noget, der ikke er tilfredshed med, og det har givet et afslag, siger Peter Mørch Eriksen, der er administrerende direktør hos Bioporto, til Ritzau Finans.

Nu ventes en omsætning på 23-26 mio. kr. mod tidligere ventet 27-30 mio. kr. og et driftsresultat (EBIT) på minus 16-18 mio. kr. mod et tidligere ventet underskud i niveauet 11-13 mio. kr.

Brøndby fik i weekenden gennemført salget af venstrebacken Riza Durmizi til den spanske klub Real Betis. Salget har en positiv effekt på årets resultat før skat på cirka 17 mio. kr., fortalte klubben lørdag. Trods salget fastholdes forventningerne til hele årets resultat før skat, der fortsat ventes at blive et underskud i størrelsesordenen 15-25 mio. kr. Yderligere har topspilleren Daniel Agger oplyst, at han har spillet sin sidste kamp for klubben. Aktien faldt 6,3 pct. til 0,74 kr.

 

 

Henning Nielsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk