Mandagens aktier: Profithjemtagning rammer C25 fra start

(Arkivfoto)  (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

En lettere sivende tendens præger åbningen på det danske aktiemarked mandag på årets sidste handelsdag herhjemme.

Udsvingene er dog generelt meget begrænsede og ingen af aktierne i C25-indekset, som efter ti minutters handel ligger 0,23 pct. lavere i 1261,53, har bevæget sig mere end 1,0 pct.

I toppen ligger Jyske Bank med en stigning på 1,0 pct. til 241,80 kr., mens GN Store Nord ligger i bunden med et fald på 0,8 pct. til 315,70 kr.

Trods den lidt matte start på årets sidste handelsdag kan investorerne glæde sig over et fremragende aktieår herhjemme - og i udlandet.

C25-indekset er i år steget hele 26,8 pct., og dertil kommer de ordinære udbytter, som de 25 eliteaktier har udbetalt i løbet af året.

Årets kursraket blandt eliteaktierne er DSV Panalpina med en stigning på 78,7 pct. trods et lille fald fra start mandag på 0,5 pct. til 766,80 kr.

Vestas er i 2019 steget næsten 40 pct. efter en rekordstor ordreindgang i årets løb på foreløbigt 15,6 gigawatt.

Flere ordrer kan være i vente mandag, hvis det kommer til at gå som det plejer, og forhåbningerne knytter sig særligt til det amerikanske marked, hvor kunderne skal lukke aftaler inden en udvanding af den amerikanske støtteordning, PTC, efter årsskiftet.

Mandag har Vestas-aktien startet dagen med et fald på 0,2 pct. til 681,20 kr.

Novo Nordisk får også lidt opmærksomhed som følge af en artikel i Jyllands-Posten Finans, som bringer et interview med chefen for selskabets biofarmaforretning, Ludovic Helfgott, hvis succeskriterium er at skabe vækst.

Novo-aktien falder 0,3 pct. til 390,35 kr.

Danske Bank og Nordea blev taberne i bankernes kamp om de lukrative boligejere, da de to største konverteringsbølger i historien fandt sted i år. Det skriver Jyllands-Posten. Totalkredit er den store vinder på markedet for realkreditudlån.

Målt på realkreditudlånet har Nordea Kredit haft tilbagegang i 33 af landets 98 kommuner i årets første tre kvartaler, selv om storbankens samlede udlån til privatkunder er vokset med 4,7 mia. kr. I samme periode har Danske Banks realkreditselskab, Realkredit Danmark, trods stigende boligpriser haft en nedgang i udlånet til privatkunder på 2,6 mia. kr.

Danske Bank ligger 0,6 pct. højere i 107,85 kr., og Nordea stiger 0,2 pct. til 64,73 kr.

/ritzau/FINANS