Mandagens aktier: Pandora i bund på coronafrygt i blodrødt eliteindeks

(ARKIVFOTO), REUTERS/Jacob Gronholt-Pedersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: JACOB GRONHOLT-PEDERSEN

Mandag blev dagen, hvor eliteindekset, C25, vendte alt på hovedet og for en tid glemte den rekordkurs, som 2020 ellers har budt på.

I bunden landede smykkeselskabet Pandora, der gik samme vej som branchekollegerne i Europa - med et markant fald.

»Vi ser, at mange af de europæiske indeks har smidt den stigning, som de ellers havde fået i år. Herhjemme holder vi dog stadig fast i et højere niveau, selvom vi falder pænt i dag,« siger Ole Kjær Jensen, der er afdelingsdirektør i Sydbank.

Samlet faldt eliteindekset med 2,4 pct. til indeks 1268,8. Men set i forhold til starten af året, er det dog steget med over 1 pct. i år til dato.

En aktie i Pandora mistede glansen mandag, da den faldt med 5,9 pct. til 353,10 kr. Den er dog fortsat den mest stigende aktie i eliteindekset i år med et plus på 21,8 pct.

»Pandora rammes som hele luksussegmentet i Europa af, at den kinesiske handel er faldet efter udbruddet af coronavirus,« påpeger Ole Kjær Jensen.

Hvor nytåret i Kina normalt er en festlig begivenhed, er der i år blevet skruet gevaldigt ned for fejringen. Det sker, efter at flere millioner kinesere har fået rejseforbund for at hindre, at smitten med coronavirus spreder sig. Det er dog sket alligevel:

»Lige nu ser vi, at det er frygten, der har overtaget. Selv om coronavirus ikke er så dødelig som sars, så smitter den til gengæld hurtigere og mere. Og det er den usikkerhed, der præger verdens finansielle markeder.«

»Samtidig er der nok nogen, der vælger at tage gevinsten hjem, efter at flere aktiemarkeder har været i rekord. Og det tynger også,« siger afdelingsdirektøren i Sydbank.

AMBU ENDTE MED LILLE PLUS

Helt i toppen af C25 endte medicoselskabet Ambu med et plus på 0,3 pct. til 115,80 kr. Selskabet, der nok er mest kendt for sine endoskoper er til engangsbrug, producerer også i mindre grad åndedrætsmasker.

»Og det kan være det, der har fået aktien til at ligge og svinge mellem minus og plus i dag,« vurderer Ole Kjær Jensen.

CARLSBERG OG MÆRSK UNDERDREJET

Også Carlsberg og A.P. Møller-Mærsk var mandag tunge at danse med mandag. Carlsberg, der henter omkring 11 pct. af sin omsætning i Kina, faldt med 4,6 pct. til 991,20 kr.

Desuden tabte B-aktien i A.P. Møller-Mærsk 3,9 pct. til 8290 kr.

»Igen ser vi, at de cykliske aktier rammes, når sådan noget her sker. Og der går Mærsk ikke ram forbi,« siger afdelingsdirektøren.

FLERE ANALYTIKERJUSTERINGER

Kursmålsændringer til GN, Demant, Novozymes og Ørsted var også i fokus på det danske aktiemarked.

GN var med i toppen af C25 med et fald på 1,1 pct. til 342,30 kr. Selskabet fik løftet sin anbefaling hos tyske Mainfirst til »hold« fra »sælg«. Kursmålet blev samtidig skruet op til 344 kr. fra 195 kr., fremgik det af data fra Bloomberg News.

Branchefællen Demant fik løftet kursmålet hos den britiske storbank HSBC til 200 kr. fra 186 kr. Banken har fortsat den neutrale anbefaling »hold« af aktien, viser data fra Bloomberg News.

Demant faldt 1 pct. til 221,70 kr.

Novozymes blev set efter af amerikanske JPMorgan, Goldman Sachs og svenske SEB. JPMorgan løftede kursmålet til 315 kr. fra 275 kr. og fastholdt anbefalingen »undervægt«, ligesom det svenske finanshus skruede kursmålet op til 360 kr. fra 315 kr. og gentog anbefalingen »hold«.

Endelig lagde Goldman Sachs ekstra 25 kr. på sit kursmål for Novozymes til 400 kr. fra 375 kr. per aktie - og købsanbefalingen blev fastholdt.

Novozymes faldt 1,5 pct. til 349,60 kr.

Ørsted fik løftet anbefalingen af Kepler Cheuvreux til »hold« fra »reducer«, og kursmålet blev hævet til 700 kr. fra 500 kr.

Ørsted-aktien lå en stor del af mandagen i plus med endte med et fald på 1,6 pct. til 737 kr.

/ritzau/FINANS

Charlotte Mackeprang +45 33 30 03 61 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk