Mandagens aktier: Pæne trafiktal sendte SAS på himmelflugt

Foto: Martin Sylvest
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

SAS og Jyske Bank indledte den nye handelsuge med pæne stigninger, hvor særligt bankaktierne og de mere defensive medicinalaktier havde fremgang i det danske eliteindeks, C25-indekset.

Samlet set endte C25-indekset med en stigning på 0,8 pct. til 1121,70.

Det skete på en dag, hvor de finansielle markeder i høj grad var præget af en afventende stemning.

»Billedet er, at vi venter på, at Kina og USA skal i gang med forhandlingerne om en handelsaftale, og de skal mødes i denne uge, og det er der ekstremt meget fokus på.«

»Når det er sagt, så er forventningerne nok også relativt afdæmpede. Vores holdning er i hvert fald, at man ikke skal sætte næsen op efter for meget, og dybest set tror vi ikke på, at en stor aftale kommer til at lande før næste år,« siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver i Jyske Bank.

Jyske Bank-aktien steg til tops i det danske eliteindeks mandag, hvor aktien fik selskab af aktier som Lundbeck, Novo Nordisk, Danske Bank og Coloplast.

»Bankaktierne har haft en god dag. Renterne har holdt sig rimeligt i ro, men der er ikke noget nyt ude. Det er bare en sektor, som har det relativt godt herhjemme i dag.«

»Når du kigger ud i Europa, er det også et billede af, at de cykliske aktier ikke har det supernemt, mens de mere defensive aktier som farma klarer sig godt. Og det er også det billede, vi ser herhjemme, hvor Novo, Lundbeck og Genmab ligger lidt oppe, så det tilter lidt mere over mod de defensive sektorer,« forklarer Martin Munk.

Jyske Bank steg 2,4 pct. til 214,50 kr. Danske Bank endte 1,8 pct. højere til 92,50 kr., mens Nordea fulgte trop med en stigning på 1,1 pct. til 46,14 kr. Aktien i Sydbank gik frem med 2,2 pct. til 118,60 kr.

Lundbeck endte dagen 1,5 pct. højere i 223,70 pct., mens indekstunge Novo Nordisk steg 1,4 pct. til 352,85 kr. Coloplast-aktien vandt 1,3 pct. til 810,80 kr., mens Genman hentede 0,9 pct. til 1343 kr.

SAS LØFTET AF TRAFIKTAL OG FORSLAG OM KLIMAAFGIFT

Uden for C25-indekset var luftfartsselskabet SAS en af dagens store vindere med en stigning på 10,4 pct. til 9,53 kr. Flyaktien blev belønnet på ugens første handelsdag for pæne trafiktal for september.

»Vi så trafiktallene falde fornuftigt ud, men det kommer også i kølvandet på Thomas Cooks problemer, og så er der historien ude om, at man kigger på at indføre en klimaafgift. Jeg tænker, at det er en kombination af de ting, der trækker aktien op i dag,« vurderer Jyske Banks senioraktierådgiver.

Blandt sidepapirerne var Skjern Bank mandag på banen med en opjustering af forventningerne til året. Banken venter nu et resultat før skat på 150-160 mio. kr. mod tidligere ventet 135-150 mio. kr.

De væsentligste årsager til opjusteringen er en fortsat betydelig tilgang af kunder i alle Skjern Banks afdelinger samt en høj aktivitet på realkreditområdet, hvor en stor grad af konvertering trækker op. Skjern Bank leverer regnskab for tredje kvartal 31. oktober.

Aktien endte mandag med en stigning på 1,7 pct. til 60,80 kr.

Kreditbanken opjusterede sidst på handelsdagen forventningerne til 2019 til et resultat før skat på 90-110 mio. kr. fra tidligere 70-80 mio. kr.

Det skyldes primært tre forhold, anfører banken, efter at den har regnet sig frem til, at den frem til udgangen af tredje kvartal har nået et resultat før skat på 80-82 mio. kr. og dermed allerede overgår den tidligere prognose for hele året.

Aktien endte dog 1,3 pct. lavere til 3000 kr.

Ned gik det mandag også for Bang & Olufsen og Neurosearch, som endte dagen med fald på henholdsvis 7,2 pct. til 34,34 kr. og 3,2 pct. til 92 kr.

Bang & Olufsen fik sænket kursmålet af Danske Bank til 50 kr. fra 75 kr., mens anbefalingen »køb« blev fastholdt. I sidste uge leverede Struer-koncernen endnu et skuffende regnskab, og det sendte aktien ned.

Neurosearch-aktien indledte den nye handelsuge med stigninger, men stigningerne blev udskiftet med fald, da NTG mandag eftermiddag meddelte, at det dropper et tidligere offentliggjort udbud af aktier, efter at tegningen fra udenlandske investorer har skuffet. Men transportkoncernen har alligevel kurs mod børsen og ventes at få første handelsdag onsdag den 9. oktober.

Børsnoteringen ventes at blive gennemført gennem en sammenlægning af Neurosearch og NTG, men transaktionen kommer ikke til at inkludere et salg af nye aktier.

/ritzau/FINANS

Nicoline Lärka Sørensen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk