Mandagens aktier: Novo og Novozymes faldt mest i presset marked

Der var ikke meget sommer og sol over det danske aktiemarked mandag, hvor en fortsat svækkelse af dollar sendte aktierne mod syd - med de største fald til Novozymes og Novo Nordisk, der begge henter en stor del af salget i USA.

Læs mere
Fold sammen

C20 Cap-indekset lukkede mandagen med et fald på 1,1 pct. til 1155,67. Kun 3 af 20 aktier sluttede i grønt.

 

- Dollar er blevet svækket på det seneste i forhold til euro, og det påvirker igen markedet, og især dollareksponerede selskaber som Novo Nordisk og Pandora er ramt.

 

- Men det er også et meget sommerstille marked, hvor der ikke skal meget til at rykke kurserne, siger Ole Kjær Jensen, der er afdelingsdirektør for aktier i Sydbank, til Ritzau Finans.

 

Han henviser til, at der først for alvor kommer gang i det danske aktiemarked i starten af august, hvor regnskaberne fra de danske selskaber begynder at tikke ind.

 

Novozymes sluttede nederst i C20 med et dyk på 3,2 pct. til 283 kr., mens Novo Nordisk fulgte efter med et fald på 2,2 pct. til 267,30 kr.

Der var også pres på Genmab, efter at investeringsbanken Carnegie ifølge Bloomberg News droppede anbefalingen "køb" til fordel for "hold". Genmab-aktien sluttede 1,9 pct. lavere i 1411 kr., mens Pandora faldt 1,3 pct. til 689 kr.

 

Derimod var der et lille plus til Mærsk mandag, hvor det italienske finanshus Equita løftede kursmålet med 11 pct. til 14.000 kr. og gentog anbefalingen "hold". Mærsk B-aktien sluttede uændret i 13.610 kr.

 

GN Group var også i de øvre luftlag af C20, efter at schweiziske UBS hævede kursmålet for aktien til 186 kr. fra 171 kr. GN-aktien endte også uændret i 188,90 kr.

 

Carlsberg var under luppen, da det tyske finanshus Berenberg hævede kursmålet for den aktie med 13 pct. til 652 kr. Carlsberg-aktien faldt 0,7 pct. til 684 kr.

 

Nets var igen i fokus oven på en række store handler i betalingsbranchen på det seneste, hvor Nets også har meldt om ekstern interesse.

 

Deutsche Bank vurderer, at et salg vil kræve en pæn præmie til aktionærerne og har skruet op for kursmålet, så det nu lyder på 175 kr. mod tidligere 153 kr. Trods det løftede kursmål dykkede Nets-aktien 0,8 pct. til 148,60 kr.

 

Der var pres på flysektoren oven på et regnskab fra lavprisgiganten Ryanair, der advarede om prispres i år og næste år. Det smittede af på flere selskaber i branchen, og herhjemme dykkede SAS-aktien 3,3 pct. til 14,90 kr.