Mandagens aktier: Nordea toppede mens C20 tabte lidt af pusten

Løftet af det danske eliteaktieindeks var under pres mandag eftermiddag, hvor en positiv stemning gradvist blev afløst af en mere afventende af slagsen.

Foto: Thomas Lekfeldt.
Læs mere
Fold sammen

C20 Cap lukkede så godt som uændret - med en stigning på 0,01 pct. til 1015,61 - og igen var det den tunge Novo Nordisk-aktie, der endte som bundprop. Til gengæld var Nordea-aktien øverst i indekset i hopla - om end også denne aktie endte med at tabe lidt af pusten i løbet af dagen.

- Det er en mandag uden den helt store volumen i markedet. Vi startede en lille smule i plus i morges, men har ligget omkring nullet det meste af dagen, og røg så i minus hen på eftermiddagen. Det er bankerne, der trækker mest ned, fordi der ikke er kommet noget nyt fra Deutsche Bank, som der har været meget fokus på den sidste uges tid. Vi går og venter på nyt fra den front igen, siger Mads Zink, chefhandler ved Danske Bank.

Det var selvsamme Deutsche Bank, der var årsag til stigningen fra morgenstunden. Fredag eftermiddag forlød det nemlig, at banken vil slippe med et forlig på 5,4 mia. dollar i den meget omtalte sag med de amerikanske myndigheder om kritisabel markedsføring af realkreditobligationer før og under finanskrisen. Det er dermed langt billigere end de 14 mia. dollar, der i første omgang var udsigt til.

Da nyheden først kom sent fredag, havde den fortsat effekt mandag, hvor det tyske marked dog var lukket på grund af genforeningsdagen i landet.

Herhjemme lå Nordea-aktien dagen igennem klart i front, da det stod klart, hvad det svenske finanstilsyn kræver af banken i forhold til kapitalpolstring. Finanstilsynet har regnet sig frem til, at Nordea skal have en kernekapitalprocent på 17,3, og det er tilsyneladende ikke noget, der skræmmer investorerne. Tværtimod.

- De svenske kapitalkravsregler blev tolket positivt, da markedet nu ikke tror, at Nordea vil få behov for at nedsætte dividenden, og at den dermed kan fortsætte sin dividendepolitik. Der var forinden frygt for, at kravene ville være for hårde ved Nordea, siger Mads Zink.

Nordea endte med en stigning på 3,8 pct. til 67,65 kr.

Til gengæld var der stadig tæv til den hårdt pressede Novo Nordisk-aktie, der atter trak sorteper. Mandag sænkede den schweiziske storbank UBS sit kursmål for Novo Nordisk til 270 kr. fra 300 kr., mens anbefalingen "sælg" blev fastholdt.

Det var dermed det laveste kursmål, der er registreret blandt de analytikere, der indrapporterer til Bloomberg-databasen. Siden nedjusteringen i august, hvor historierne om prispres i USA for alvor satte ind, er medicinalaktien dykket mere end 25 pct.

Aktien droppede mandag med 1,4 pct. til 271,50 kr.

Også medicinalkollegaen Lundbeck, der ligeledes har været i kraftig modvind på det seneste, har været under analytikerlup. Amerikanske Jefferies har skåret en stor luns af sit kursmål, der nu lyder på 260 kr. mod tidligere 350 kr., skriver nyhedsbureauet Reuters.

Anbefalingen af Lundbeck er dog fortsat "køb". Aktien steg med 0,2 pct. til 217,60 kr., men den er dog dykket med omkring 20 pct., siden det for nylig kom frem, at et fase 3-studie med alzheimersmidlet Idalopirdin er slået fejl.

CARLSBERG I POSITIVT LYS

Det britiske finanshus Liberum Capital har ifølge Bloomberg News indledt dækning af Carlsberg med et positivt udgangspunkt. Bryggeriaktien blev mødt med anbefalingen "køb" og et kursmål på 713 kr.

Carlsbergs B-aktie steg med 0,2 pct. til 633,00 kr.

Også A.P. Møller-Mærsk kunne notere sig en analytikerjustering i positiv retning, idet hollandske ABN Amro løftede kursmålet for konglomeratets aktier til 9600 kr. fra 8000 kr., mens anbefalingen fortsat er "hold".

Der var dog også nyt fra Maersk Supply Service, der er en del af den nye energidivision i A.P. Møller-Mærsk-gruppen. Selskabet reducerer sin medarbejderstab på land med op til 25 pct. Reduceringen sker som følge af den fortsatte nedgang i markedet i offshoreindustrien, der har medført et frasalg i flåden.

I alt er der tale om op til 65 stillinger til lands, der bliver berørt af den nye sparerunde.

Mærsks B-aktie faldt med 0,6 pct. til 9660 kr.

Aktien i biotekvirksomheden Zeeland Pharma blev den mest stigende på fondsbørsen og fik dermed kærkommen oprejsning efter syv handelsdage med uafbrudt tilbagegang.

Et "rebound" kalder chefhandler Mads Zink fra Danske Bank dagens stigning i aktiekursen på 6,1 pct. til 104,50 kr., efter at aktien i slutningen af sidste uge blev presset af, at selskabet solgte nye aktier for 143 mio. kr. til en rabatkurs på 96,90 kr. per styk.

- Aktien bevæger sig nu tilbage mod de niveauer, vi så forud for placeringen, siger chefhandleren.

Samlet faldt Zealand Pharma-aktien i sidste uge med 8,4 pct.

NKT faldt 0,6 pct. til 425,00 kr. efter nyheden om, at selskabet frasælger sine aktiviteter inden for kabler til bilindustrien for at skærpe sit fokus på selskabets kerneaktiviteter. For få dage siden annoncerede selskabet salget af sine kabelaktiviteter i Kina.