Mandagens aktier: Nordea og Carlsberg i markant fremgang

Den europæiske banksektor steg voldsomt, og især Nordea nød godt af den udvikling. Carlsberg-aktien viste styrke efter en positiv JP Morgan-analyse om konkurrenten Anheuser Busch Inbev. C20-indekset lukkede 3,4 pct. højere i 256,01, efter at Genmab var eneste C20-medlem med kurstab, da den faldt 1,6 pct. til 240 kr.

- Det er en god stemning, som præger fondsbørserne, og især bankaktierne får et løft efter meldingen fra britiske Barclays, men aktierne blev også understøttet af godt nyt fra nøgletalsfronten, sagde seniorrådgiver Nils Lundsby fra Nordea til RB-Børsen.

Den europæiske banksektor leverede ekstreme kursstigninger, især britiske Barclays imponerede med en kursstigning i omegnen af 75 pct., efter at storbanken ikke har brug for en kapitalindsprøjtning trods nedskrivninger på 8 mia. pund i 2008. Nordea, som fik kurssmæk torsdag og fredag, kunne udnytte den gode sektorstemning med et kurshop på 16,2 pct. til kurs 32,3 kr. Deutsche Bank sænkede kursmålet på Nordea til 3,5 euro (26 kr.) fra 4,8 euro (35,8 kr.). Anbefalingen er "sælg". Danske Bank lukkede mandag 6,4 pct. højere i kurs 58.

Carlsberg-aktien endte med en stigning på 9,4 pct. i kurs 192,5, efter at JP Morgan leverede en positiv analyse på den belgisk/amerikanske konkurrent Anheuser Busch Inbev, hvor JP Morgan ser et markant kurspotentiale og gav det udenlandske bryggeri en købsanbefaling i analysen på 136 sider. Anheuser Busch Inbev steg 8 pct.

- Carlsberg-aktien er løftet af analysen fra JP Morgan på Anheuser Busch Inbev, vurderede seniorrådgiver Nils Lundsby.

Medicinalbranchen var i fokus, efter at Pfizer har offentliggjort sit ventede opkøbstilbud på Wyeth til 68 mia. dollar, og dermed blev sidste uges rygter i Wall Street Journal bekræftet. I forbindelse med opkøbet dropper Wyeth sit opkøb af det hollandske biotekselskab Crucell.

- Det er svært at trække direkte linjer til de danske medicinalselskaber. Eksempelvis har Novo Nordisk ikke nogle problemer med pipeline og patentudløb såsom Pfizer har. Et opkøb af Genmab kan styrke et større medicinalselskabs pipeline, men omvendt kan man hæfte sig ved, at et alternativ til at opkøbe biotekselskaber er netop at opkøbe store medicinalselskaber og dermed skabe indtjeningsvæksten ved omkostningsbesparelser. Biotekselskabet Crucell faldt 15 pct., efter at Wyeth springer fra, sagde seniorrådgiver Kenneth Hallum Knudsen fra Nordea til RB-Børsen.

Novo Nordisk fik hos finanshuset Helvea gentaget sin anbefalingen "neutral", og kursmålet sættes til 315 kr. Novo Nordisk lukkede 1,4 pct. højere i kurs 292. Novo Nordisk er regnskabsaktuel på torsdag.

NKT Holding lukkede 7,0 pct. højere i kurs 118, idet den statsejede NKT Flexibles kunde Petrobras fra Brasilien har offentliggjort, at olieselskabet vil investere 174,4 mia. dollar i perioden 2009-2013. Det er en stigning i investeringerne på 56 pct. fra tidligere prognose.

I Norge blev regeringens vækstpakke fremlagt, og pakken løber alt i alt op i 20 mia. nkr. Den består af 16,7 mia. nkr. i øget offentligt forbrug og 3,3 mia. nkr. i skattenedsættelser for virksomhederne.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )