Mandagens aktier: NKT og Carlsberg gik forrest i grønt marked

Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2016 Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

En negativ analyseændring samt pres fra hedgefonde betød, at Pandora gik glip af mandagens optur på det danske aktiemarked, mens NKT og Carlsberg omvendt endte helt i front.

C25-indekset endte mandagen 0,3 pct. højere i 1132,88 oven i en stigning fredag på 1,5 pct. En mere stabil politisk situation i Italien var med til at dæmpe de seneste ugers nervøsitet hos investorerne, mens stærke nøgletal for jobskabelsen i USA fredag var med til at løfte humøret.

- Nogle af de problemer, vi havde i sidste uge, er vi lidt kommet over igen. Den italienske rente er stort set halveret i løbet af meget kort tid. Så det viste sig at være støj i markedet. Det er ikke, fordi det er uventet, men vi er bare på et stadie i markedet, hvor der ikke rigtig skal noget til, for at ting flytter sig hurtigt. Små forventninger til renter rykker hurtigt det store billede.

- Så kom der supergode jobtal fra USA i fredags, som også har givet et godt udgangspunkt for, at markedet klarer sig udmærket, siger Tue Østergaard, aktiechef hos ABG Sundal Collier.

NKT I TOP

Helt i toppen af indekset endte NKT, der steg 3,6 pct. før det danske marked gik på weekend. Mandag kunne Dagbladet Børsen fortælle, at mere end hver tiende aktie i kabelvirksomheden er shortet. Selskabets bestyrelsesformand, Jens Due Olsen, mener ikke, at man kan tage hensyn til kortsigtede interesser.

- Hvis der er nogen, der vil have, at vi driver værdi på kort sigt, så må de finde nogle andre til at passe arbejdet. Vi har ordretørke i øjeblikket, og det er også det, som helt eller delvist afspejler sig i aktiekursen, men vi har fine forventninger til, at det marked vender, sagde han til avisen.

Derudover vurderer Mads Zink, der er chefhandler i Danske Bank, at nogle hedgefonde måske har solgt for meget ud.

- NKT har været lidt i vælten den seneste tid. Aktien er ekstremt shortet. Jeg tror, at det har lidt at gøre med, at aktien var kommet for langt ned. Nogle hedgefonde havde solgt for meget ud, og nogle havde solgt aktier, de ikke havde lånt og derfor blev nødt til at vende lidt rundt, siger Mads Zink.

Mandag steg NKT-aktien 3,8 pct. til 195 kr.

PANDORA SÆNKES

Pandora, der steg 1,3 pct. fredag til 507,80 kr., endte mandag med et fald på 1,5 pct. til 500,20 kr.

Smykkekoncernen har fået store kurssmæk efter sit regnskab for første kvartal, og siden har finanshusene stået i kø for at sænke deres estimater og kursmål for aktien.

Mandag kom det frem, at finanshuset RBC har kigget Pandora efter i sømmene, og det har ført til et reduceret kursmål til 525 kr. fra 750 kr. og en sænket anbefaling til "sector perform" fra "outperform".

Mads Zink vurderer, at fondene stadigvæk har mod på at shorte flere aktier i Pandora. Han tilføjer, at udlandet solgte ud i aktien mandag.

- En negativ anbefaling, stadigvæk pres fra hedgefonde og stadigvæk lidt usikkerhed om Pandora - det er cocktails nok til at få den lidt ned, siger Mads Zink.

Danske Bank havde en god dag på børsen, efter at Nordea hævede sin anbefaling til "køb" fra "hold" med et nyt kursmål på 270 kr.

Aktien, der steg 1,1 pct. til 218,50 kr., er den senere tid er blevet presset af skriverierne om bankens hvidvasksag i Estland og frygten for store bøder relateret dertil.

- Vores opfattelse er, at markedet overdriver risikoen for store bøder. Efter den seneste tids kursfald tilbyder aktien et direkte afkast på 10-12 pct. Samtidig ser vi potentiale for et forbedret afkast af egenkapitalen fra dagens niveauer, skriver Nordea i et notat.

GOD DAG FOR BRYGGERIER

De danske bryggerier havde en god dag på børsen, og det kunne ifølge Mads Zink skyldes vejret.

- Med Carlsberg er der lidt fokus på det gode vejr. Der bliver talt om, at det ikke kun er i Danmark, men i hele Nordeuropa vejret har været godt. Det kan være en del af forklaringen, siger Mads Zink.

Carlsberg steg 1,8 pct. til 722,80 kr., mens Royal Unibrew lagde 5,6 pct. på til 460,40 kr., og Harboes Bryggeri steg 8,1 pct. til 98,80 kr.

GENMAB SÆNKET

Genmab blev sakset af Goldman Sachs, der trimmede sit kursmål for Genmab-aktien med 210 kr. til 1110 kr. Anbefalingen er uændret "neutral". Genmab endte uændret i 977,80 kr.

Det kom oven på et fald i Genmab på 18 pct. i den forgangne uge, efter at selskabet i forrige weekend annoncerede skuffende nyt fra pipelinen om kræftmidlet Darzalex, som ikke har nogen positiv effekt på patienterne i en kombinationsbehandling med Roches lungekræftmiddel, Tecentriq.

OPJUSTERING FRA CHEMOMETEC

Blandt sidepapirerne steg Chemometec med 9,7 pct. til 47,60 kr. efter en opjustering af forventningerne til 2017/18.

Selskabet, der laver celletællere til blandt andet bryggerier og landbrug, venter nu en omsætning på 110-112 mio. kr. mod tidligere 104-107 mio. kr. Forventningerne til driftsresultatet før af- og nedskrivninger, EBITDA, løftes til 28-30 mio. kr. fra 23-26 mio. kr.

/ritzau/FINANS