Mandagens aktier: Minusser til Pandora og Ørsted i nervøst aktiemarked

Skuffende nøgletal fra Kina er mandag med til at skabe uro på det danske aktiemarked, hvor Pandora og Ørsted er med til at udgøre bunden af eliteindekset, C25.

Ved middagstid ligger C25-indekset 1,3 pct. lavere i 1024,67, mens der samtidig er fald i størrelsesordenen 0,6-0,8 pct. i de øvrige toneangivende aktieindeks rundt om i Europa. Ydermere peger det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks ned med 0,7 pct.

Med til at lægge en dæmper på investorernes risikoappetit er de import- og eksporttal, som kom fra den kinesiske økonomi natten til mandag dansk tid. Begge opgørelser skuffede nemlig for december sammenlignet med økonomernes forventninger, og det skaber blot større nervøsitet i markedet i forhold til konsekvenserne af den igangværende handelskrig mellem Kina og USA.

»Jeg tror, at de dårlige tal fra i nat kan få visse investorer til at frygte en afmatning af økonomierne, hvis handelskrigen fortsætter, og der ikke bliver fundet en løsning,« siger børsmægler Nikolaj Holmsgaard fra ABG Sundal Collier.

Pandora falder på analyseændringer

Blandt de danske eliteaktier falder smykkeselskabet Pandora mest med 6,8 pct. til 262,80 kr. Årsagen til det store kursfald skal findes i sænkede kursmål hos både Carnegie og Morgan Stanley.

Ifølge Bloomberg News har Carnegie sænket sit kursmål for aktien til 335 kr. fra 350 kr. uden at ændre sin »hold«-anbefaling, mens Morgan Stanley har reduceret sit kursmål til 335 kr. fra 370 kr. og gentaget sin »ligevægt«-anbefaling.

Med i bunden af C25-indekset ligger energivirksomheden Ørsted med et kursfald på 3 pct. til 431,50 kr. Det sker, efter at Socialdemokraterne og SF har vendt ryggen til et salg af Radius, der distribuerer strøm til over en million kunder på Sjælland - et salg Ørsted har arbejdet på siden i sommer.

»Det er selvfølgelig ret beklageligt, at opbakningen til salget nu er trukket tilbage, og det er klart det, som markedet reagerer på i dag,« siger Nikolaj Holmsgaard.

Ørsted drøfter næste skridt

Hos Ørsted selv vurderes det fortsat at være i selskabets, aktionærernes og kundernes interesse, at Radius overgår til et nyt ejerskab.

»Ørsteds bestyrelse vil nu vurdere situationen og drøfte de næste skridt,« skriver selskabet i en fondsbørsmeddelelse.

Inden for høreapparatsektoren kan GN Group glæde sig over, at datterselskabet GN Hearing tog markedsandele i december hos den offentlige amerikanske salgskanal Veterans Affairs (VA), der tilpasser høreapparater til militærveteraner.

Omvendt kan William Demant se sin markedsandel falde marginalt tilbage i december sammenlignet med måneden før.

Det er samtidig fremme, at UBS har sænket anbefalingen af GN-aktien til »sælg« fra »neutral« og kursmålet med 35 kr. til 225 kr.

Mandag middag ligger GN Groups aktie 2,7 pct. lavere i 268,10 kr., mens William Demants aktie falder 1,7 pct.

/ritzau/FINANS