Mandagens aktier: Metaltræt Pandora hev ned i C20

Stigende metalpriser - i særdeleshed sølvpriserne - sendte mandag Pandora-aktien på en retræte, der gav smykkeaktien bundplaceringen blandt eliteaktierne.

Foto: Morten Germund

Generelt var stemning på de europæiske aktiemarkeder negativ. Det gjaldt også herhjemme, hvor C20 Cap faldt med 0,8 pct. til 1013m64.


Pandora-aktien drattede med 4,0 pct. til 867 kr., idet sølvprisen er røget op med omkring 50 pct. siden årsskiftet.


Aktieindeksets negative fortegn kom efter en uge, der begyndte med fortsat usikkerhed omkring den britiske afstemning, hvor vælgerne stemte for at forlade EU. Aktierne fik dog medvind igen og steg fire dage i træk.


- Vi havde en ganske fornuftigt uge i sidste uge - i hvert fald fra tirsdag til fredag. Det, der har fået aktierne til at stige, er forventningen om, at der kommer noget fra centralbankerne efter brexit-afstemningen, siger Otto Friedrichsen, aktiestrateg i Formuepleje.


- Det er i kølvandet på den udvikling i sidste uge, at vi ser en mere moderat udvikling i dag. Mange holder måske lige en pause og ser, hvor vi skal hen, efter at vi næsten er tilbage på niveauet fra før afstemningen i Storbritannien, fortsætter han.


Samtidig holdt det amerikanske marked lukket mandag i anledningen af 4. juli - USA's nationaldag - og det betød mindre volumen i markedet.


Otto Friedrichsen peger på, at særligt bankaktier har haft det svært i Europa - både i mandagens handel, og også generelt siden den britiske afstemning. Alle tre bankaktier i C20 Cap endte da også i den nederste halvdel mandag.


Jyske Bank satte sig 1,3 pct. til 252 kr., mens Nordea havde et drop på 1,7 pct. til 55,40 kr. Ud over at være i en presset sektor var Nordea også blevet kigget efter i sømmene af italienske Mediobanca, der sænkede kursmålet med 10 pct. til 56,95 kr., mens anbefalingen forblev "underperform".


Danske Bank klarede sig værst af de tre og faldt 2,0 pct. til 172,10 kr.

LUNDBECK I TOPPEN


I den positive ende af C20 Cap lå Lundbeck, der steg 3,3 pct. til. 257,50 efterfulgt af Novo Nordisk. Novo-aktien steg 1,2 pct. til 367,70 kr.


Otto Friedrichsen henviser til, at medicinalaktier generelt er efterspurgte, men også til en artikel i Berlingske om, at et flerårigt forskningssamarbejde mellem Lundbeck og biotekselskabet Genmab potentielt kan kaste en kur mod hjernesygdommen Parkinsons af sig.

De to danske selskaber har deltaget i et fælles forskningsprojekt siden 2010, og Lundbeck, som finansierer projektet, har nu udsigt til at kunne sende et middel mod Parkinsons på markedet om cirka ti år, skriver avisen.


Genmab faldt dog 0,6 pct. til 1230 kr.


Chr. Hansen blev løftet med 0,7 pct. til 445,90 kr. Mandag var sidste dag, hvor investorerne kunne positionere sig i Chr. Hansen-aktien, før ingredienskoncernen tirsdag kommer med regnskab for tredje kvartal.


BØLGE AF ANBEFALINGER

I mandagens handel kunne investorerne tygge på en række nye kursmål og anbefalinger. I enzymkoncernen Novozymes' tilfælde har det amerikanske finanshus Jefferies hævet kursmålet til 352 kr. fra 287 kr., mens anbefalingen fortsat er "hold", viser data fra Bloomberg.


Novozymes-aktien faldt 0,1 pct. til 323,70 kr.


Servicekoncernen ISS lå blandt mandagens tungeste aktier, da Bank of America sænkede anbefalingen af aktien til "underperform". Aktien drattede 2,3 pct. til 250,80 kr.


Jyske Bank revurderede sit syn på aktien i A.P. Møller-Mærsk. Det medførte, at banken har sat kursmålet på 9000 kr., hvilket er 500 kr. mindre end tidligere. Anbefalingen hedder fortsat "sælg". B-aktien i konglomeratet faldt med 0,1 pct. til 8890 kr.

Uden for C20 var der opmærksomhed om it-koncernen NNIT, da det norske finanshus ABG Sundal Collier ifølge Bloomberg sænkede anbefalingen af aktien til "sælg" fra "hold". Kursmålet er fortsat på 170 kr. Aktien steg 1,3 pct. til 240 kr.